Det gäller att hålla sig alert – inte fastna i rutinerna

I år har NTM-centralerna funnits i 10 år och jag blickar tillbaka till tiden när NTM-centralerna grundades, i själva verket redan tiden före 2010.

Under loppet av tio, tjugo eller trettio tjänsteår har erfarna förvaltningsrävar hunnit vara med om både den ena och den andra svängen i de regionala verkställighets- och utvecklingsuppgifterna. Den tysta kunskapsreserven är enorm och förtjänar en eloge. Själv har jag nu i knappt fyra års tid försökt ta in denna tysta kunskap som omger en i korridorer och på kaffepauser, men samtidigt också utan att tveka men med koll på det förflutna utmana inrutade vanor och ta mig an de nya utmaningar av olika slag som dyker upp.

Även på en kort tid hinner man alltså bevisligen se och uppleva en hel del.    

Under denna tid har jag i mina arbetsuppgifter inte rört mig desto mer mellan de olika ansvarsområdena, men det år då jag jobbade inom ledningens stöd var inte illa, utan gav mig en överblick över NTM-centralens verksamhetsfält med sina tre ansvarsområden. Olika slags arbetsuppgifter gällande invandring, arbetskraftsutbildningar och ESF-projekt och erfarenheterna av dem har varit en utomordentlig källa till intellektuellt kapital, även om det varit visstidstjänster. När jag började jobba på NTM-centralen våren 2016, delades min arbetstid mellan två olika NTM-centraler: NTM-centralen i Österbotten och NTM-centralen i Södra Österbotten. Efter det har jag jobbat heltid med olika arbetsuppgifter vid bägge NTM-centralerna och på olika orter. Jag har fått arbeta ensam i eget arbetsrum, i kontorslandskap och på distans hemifrån. Även på en kort tid hinner man alltså bevisligen se och uppleva en hel del.

Som en liten kuriositet kan jag lyfta fram att när jag började på NTM-centralen talade jag själv om TE-centralen och oj, vilken mängd förkortningar och system; ANM, UKM, MM, TYP, JTYPL, ESF, KIEKU, EURA m.m., m.m. Nu har jag tyvärr redan blivit alltför bekväm med förkortningsdjungeln, men jag medger åtminstone inte att jag skulle prata om TE-centralen längre.

För tillfället verkar näringsansvarsområdet vara min grej; projekt, utbildning och upphandling av arbetskraftstjänster. Men förändringens vindar blåser ständigt, man kan inte fastna i rutinerna – varken jag eller du.

Skribenten jobbar som projektkoordinator vid Österbottens NTM-centrals arbetslivs- och kompetensenhet och har hand om projekt som faller inom Europeiska socialfondens prioriterade område 3: Sysselsättning och arbetskraftens rörlighet.

Kommentointi on suljettu.

Voimanlähteenä WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: