Livet som tjänsteman – en växtinspektörs (o)normala arbetsvecka

I år har NTM-centralerna funnits i 10 år och jag blickar tillbaka till tiden när NTM-centralerna grundades, i själva verket redan tiden före 2010.

Mot ljuset

Det var en mörk och stormig natt…Med dessa ord kunde man ha inlett flera granskningar denna vinter. Vädret har varierat från dag till dag och tvingat tjänstebilschauffören att hålla tungan rätt i mun och blicken stadigt fäst vid vägkanten som aldrig tar slut.

Men växterna känner inte till dessa krävande förhållanden. De njuter av värme, ljus och öm omvårdnad i Närpes, Finlands grönsakshuvudstad. Jag ska med min kollega på granskning till en av Skandinaviens största producenter av grönsaksplantor som vi besöker varannan vecka, emellanåt varje vecka. Odlingen, som närmast påminner om en plantfabrik, levererar gurk-, tomat- och paprikaplantor till hela Finland, också till bl.a. Sverige, Norge och Polen.

 …även om den finländska grönsaksproduktionen till största delen är ren, så finns det alltid risk för att det någonstans finns skadeinsekter eller växtvirus som kan orsaka stora ekonomiska förluster.

Innan vi får gå in för att kontrollera plantornas skick och vilka insekter som fastnat i limfällan, måste vi genomgå ett strikt hygienprotokoll. Klockor, smycken och telefoner lämnas i bilen, uteskorna sätts på hyllan, händerna tvättas med tvål och doppas i en desinficerande lösning och sen äntligen öppnas porten…tills du kommer till följande åtgärd, då ska händerna tvättas och desinficeras igen. Efter att vi bytt arbetskläder så ska händerna – vilken överraskning – desinficeras igen. Dessa åtgärder är viktiga, eftersom de största riskerna finns utanför odlingen.

Eftersom vi rör oss i grönsaksodlingens centrum och även om den finländska grönsaksproduktionen till största delen är ren, så finns det alltid risk för att det någonstans finns skadeinsekter eller växtvirus som kan orsaka stora ekonomiska förluster. De största riskerna är grönsaker och frukter från utlandet och därför kan personalen inte heller ha sådana i sina matlådor.

När vi gått genom alla 14 rummen, kontrollerat att plantorna mår bra och fått vår dagliga dos av ljus, så antecknar vi ännu eventuella fynd och prover på rumskartan till odlaren för kännedom och i ett protokoll som vi matar in på datorn senare då vi kommer till kontoret.

Efter det är det dags för dagens höjdpunkt och största dilemma, att välja lunchställe. Det är inte alls så lätt i Närpes där utbudet är aah alldeles för stort och läckert. Good food – better mood stämmer verkligen. En fullsatt parkeringsplats och flera polisbilar på restaurangens gård kan inte ha fel, vi valde rätt igen. Mätt och belåten styr jag bilen mot Vasa, lämnar av kollegan i Pörtom och tillbringar resten av dagen på kontoret med att förbereda mig för följande arbetsdag.

Ljusterapi

Nästa dag följer rätt så långt samma mönster. I dag åker vi till Korsnäs. Temat är fortsättningsvis inspektion av grönsaksplantor hos såväl den minsta plantproducenten som den näststörsta plantproducenten på vårt område. Så här efter att halva januari har gått börjar man också drömma om att eventuellt få se sticklingar av viol som den ena odlaren börjar driva upp efter att det mest brådskande skedet av plantproduktionen är över. Senast då vet man att våren lurar bakom hörnet. Och kanske är det därför som vi tvistar med kollegan om vem som ”måste” inspektera violrummet.

Mitt i veckan är det dags för en två dagar lång kurs i växthälsa. Den 14.12.2019 trädde revideringen av lagstiftningen om växthälsa i kraft och det leder till förändringar för både oss och odlarna. Klassificeringen av växtskadegörare ändrades, kraven på växtimport från länder utanför EU ändrades, användningen av växtpass ändrades och den egna kontrollen får ökad betydelse. Endast tiden kan utvisa hur dessa ändringar börjar fungera i praktiken. Det är vår höga önskan att att odlarna även i fortsättningen inte tvekar utan tar kontakt med oss ifall det uppstår problem.

Boooooriiiiiing……

Det ledde till att jag fått tillbringa ett par dagar i månaden i Jakobstads hamn med att inspektera virkesknippen. Jag har fått bekanta mig med både spedition- och rederiverksamhet och försäljning och export av sågvirke. När fartygets ankomsttid klarnar så börjar det surra febrilt i hamnen.

Det är ett stort maskineri som driver vårt lands export. Så stort att jag får skippa en kursdag och ett växthusseminarium och styra kosan mot hamnen. I hamnen får jag en lagerlista, så jag ser de anmälda mängderna och partiernas placering. Iklädd en hjälm som huvudbonad cirkulerar jag mellan virkespaketen på utkik efter levande träskadegörare, just de som Egypten inte vill ha. (Framöver görs inspektioner endast om partierna är obehandlade (inte torkade) eller om det sågverk som levererat partiet inte har gällande exportberedskap.) När jag kommer till kontoret, underrättar jag Livsmedelsverket om vilka partier jag inspekterat. Samma uppgifter skickar jag också till hamnen, försäljarna och/eller sågverken.

arbetet är intressant och ingen dag den andra lik, så tänker jag positivt och ser fram emot det internationella växtskyddsåret 2020

Mmmmmm… smarriga smörgåsar…

Fredagen är vikt för landsbygdsenhetens enhetsmöte. Då går vi genom aktuella ärenden vid NTM-centralen i Österbotten, landsbygdsenhetens evenemang, vad personalen haft på sin arbetslista och allt annat väsentligt som inträffat under veckan som gått. Sessionen som varar ca tre timmar kan uthärdas tack vare en mångårig tradition, nämligen smörgåsar. Var och en av landsbygdsenhetens anställda bjuder i tur och ordning de andra på smörgåsar och det är minst sagt dramatiskt när smörgåsturerna har uppehåll under sommaren.

När arbetsveckan är slut, är jag det också. Men eftersom arbetet är intressant och ingen dag den andra lik, så tänker jag positivt och ser fram emot det internationella växtskyddsåret 2020. Det bjuder på ca 100 resdagar, över 20 000 km att köra och inspektioner att utföra på åkrar, i växthus, fabriker, olika företag, partihandeln, butiker, silor, hamnar och skogen. För att citera en kollega…det är kul att inspektera växter!

Till växtinspektionsteamet hör Sirkku Niemelä (den fundersamma personen på bilden, för tillfället bakom tangentbordet), Fredrik Ström, Glenn Höstman och Ulla Smeds-Raven (sammanlagt t.o.m. 70 år av tjänstemanna- och växtinspektionserfarenhet…)

Växtinspektionsteamet vid NTM-centralen i Österbotten utför växtinspektionsuppgifter på uppdrag av Livsmedelsverket. Inspektionerna omfattar bl.a. av övervakning av uppdrivningen av grönsaksplantor och plantskolor, inspektioner av grönsaks- och blomodlingar, plantbutiker, potatisodlingar, sågverk, olika företag i virkesbranschen och kartläggningar av skogsskadegörare, växtimport och -export, gödslingsmedels-, foder- och utsädesinspektioner samt övervakning av handelsnormerna för grönsaker.

Utsikten från Ämbetshuset i Vasa

När jag skrev mitt blogginlägg om min arbetsvecka i slutet av januari, var corona endast ett litet virus långt borta i Kina. Nu har kontorsdagarna förvandlats till distansdagar, man kan delta i utbildningar klädd i pyjamas och endast de allra viktigaste kontrollerna av växtimport och -export samt eventuella kontroller som gäller växtskadegörare görs på normalt sätt. Men vi finns fortfarande här, det är bara slå en signal.

Min egen rutin har annars inte ändrats så mycket. Då man jobbat med växtvirus i 15 år, börjar man vara rätt van med att tvätta och desinficera händerna och förstår hur lätt virus kan sprida sig och hur oförutsägbara de kan vara. Det tråkigaste är att de sociala kontakterna på arbetsplatsen och med kunderna har minskat. Och svårt är det ju att skratta för sig själv hemma på kaffepausen. Tack och lov är kollegerna inte långt borta, bara att klicka några gånger.

Vi går mot vår och växterna växer trots allt, det får vi ta som ett gott tecken. En tacksam och uppmuntrande hälsning till alla våra odlare som håller hjulen snurrande. Så att vi har tillgång till grönsaker, bär, frukter, blommor och allt annat trevligt, på samma sätt som före coronaviruset.

Be safe!

Sirkku Niemelä, Inspektör
Österbottens NTM-central

Kommentointi on suljettu.

Voimanlähteenä WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: