Yritystutkijan työ ja palveluiden elinkaaren kehitys

Hei! Nimeni on Heikki Rautio. Olen yritystutkija ja työpaikkani on Kokkolassa. Tänä keväänä tosin en ole ollut työpaikallani juuri lainkaan, vaan olen työskennellyt kotona etätöissä, koronasta johtuen.  Käsittelen maaseuturahaston yritystukia ja maatilainvestointeja Keski-Pohjanmaan alueella. Tänä keväänä on lisäksi ollut käsittelyssä maatilojen väliaikaisia valtiontakauslainoja ja maaseudun yritysten ja alkutuotannon väliaikaisia tukia. Kevät ja kesä on ollut kaikella tapaa poikkeuksellinen koronasta johtuen. Töitä on ollut todella paljon ja uusia tukimuotoja on tullut. Lisäksi olemme kaikki opetelleet työntekoa kotona, kun etätyömääräys maaliskuussa annettiin. On ollut hienoa huomata, että työt ovat kaikilta sujuneet myös kotoa käsin.  

Yleensä minuun otetaan yhteyttä silloin, kun ollaan miettimässä jotain investointia. Kysellään tukimahdollisuuksista ja tukiehdoista. Lähes kaikki yhteydenotot tulevat Keski-Pohjanmaan alueelta, mutta jonkin verran soittoja tulee myös Pohjanmaalta ja muualta Suomesta. Palvelut ovat suunnattu siten, että asiakkaina minulla ovat lähinnä alueen yrittäjät ja maanviljelijät sekä neuvojat ja neuvontajärjestöt. Tänä keväänä yhteydenottoja on tullut runsaasti myös uusista koronatuista. 

Yhteistyötä on paljon muiden asiantuntijoiden kanssa sekä Kokkolan että Vaasan kollegoiden kanssa. Mietimme yhdessä, mitä kautta rahoitus saadaan parhaiten hoidettua ja mikä hakemus on rahoituskelpoinen ja mikä taas ei ole. Kaikki maaseuturahaston hakemukset pisteytetään ja pidetään yhteinen valintakokous, jossa valitaan rahoitettavat hakemukset. Aina asiakas ei sovi niihin tukimuotoihin ja säännöksiin, joita itse tarjoaa ja silloin on tärkeää osata neuvoa asiakasta muihin tarjolla oleviin palveluihin. Vaikka olemme olleet kaikki etätöissä, on yhteydenpito sujunut hyvin kollegoiden kanssa. Skype ja Teams ovat olleet ahkerassa käytössä. 

Koulutuksia asiantuntijuuden ylläpitoon

Omaa asiantuntijuutta ylläpidämme monin eri tavoin. Meillä on Maaseutuverkoston, Ruokaviraston ja Maa- ja metsätalousministeriön järjestämiä koulutuksia. Rakennetukien kesäpäivät pidetään aina kesäkuussa ja yritysasiantuntijoiden tapaaminen on aina syksyllä. Tosin tänä vuonna nämä jouduttiin perumaan koronan vuoksi. Lisäksi on Skypen ja Teamsin välityksellä järjestettyjä videokoulutuksia kuukausittain. Sitten on vielä omia kehittämispäiviä ja erilaisia yhteistyökokouksia, joista myös saa paljon eväitä työntekoon. Syksyllä alkaa Maatilayrityksen talous tutuksi -koulutus, johon olen osallistumassa.

Se, että kuinka monta asiantuntijaa palvelussa kaikkiaan työskentelee, on aika vaikea rajata. Kokkolassa meitä on noin 10 henkilöä, joiden kanssa olen tiiviisti yhteistyössä töitteni kanssa. Lisäksi Vaasassa työskentelee vielä suurempi joukko. Muutama tarkastaja on lisäksi tullut tänä keväänä avuksemme käsittelemään koronatukia. Heistä on ollut suuri apu kiireen keskellä.

Palveluiden elinkaaren kehitys näkyy parhaiten siinä, että yhä enemmän käytetään sosiaalista mediaa ja sähköisiä palveluita. Tuenhakijat ottavat asioista enemmän selvää jo ennen kuin ottavat meihin yhteyttä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana työ on muuttunut. Aikaisemmin asiakkaat kävivät huomattavasti enemmän toimistolla. Avokonttoriin muutto vähensi asiakaskäyntejä huomattavasti. Nykyään asiat hoidetaan pääosin sähköpostilla ja puhelimella. Sähköinen asiointi on vähentänyt huomattavasti paperin määrää. Tukihakemusten käsittely on helpottunut ja nopeutunut sähköisen asioinnin ansiosta. Näin pitkämatkalaisena etätyö on ollut yksi tärkein muutos ja viimeistään nyt on nähty, että työt sujuvat myös kotoa käsin. Kotona saa rauhassa keskittyä tukipäätöksiin, eikä työmatka rasita liikaa. ​

Heikki Rautio, yritystutkija
Pohjanmaan ELY-keskus

Kommentointi on suljettu.

Voimanlähteenä WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: