Valtiolla töissä

Hei!

Olen Joel Smeds ja työskentelen tänä kesänä harjoittelijana lakimiestehtävien parissa Pohjanmaan ELY-keskuksen maaseutuyksikössä Vaasassa. Olen kotoisin Mustasaaresta ja opiskelen toista vuotta Helsingin yliopistossa Vaasan yksikössä, eli muutama vuosi vielä edessä. Vaikka olen asunut maaseudulla suurimman osan elämästäni, ei ELY-keskuksen toiminnan laajuus ja monipuolisuus ollut minulle entuudestaan tuttua. Harjoittelujakson aikana olen huomannut, että ELY-keskus on laajasti mukana yhteiskunnan toiminnassa sekä erityisesti ELY-keskuksen merkitys tukevana ja neuvoa antavana elimenä yrityksille ja maanviljelijöille maaseudulla oli ilo huomata.

Työn ja opiskelujen ohella löydätte minut kuntosalilta, kotona sohvan ääreltä katselemassa hyvää sarjaa tai istumassa kirja kädessä. Välillä uskaltaudun myös ulos ystävien kanssa kesäterassille tai luontopolulle, jos sää vain tämän sallii.  Aloittaessani työharjoittelun ELY-keskuksessa minulla ei ollut aikaisempaa työkokemusta oikeudellisista työtehtävistä. Olen aiempina kesinä ollut myyntityössä ja sitä edeltävän kesän armeijassa. Siitä huolimatta, että minulla ei ole ollut aiempaa kokemusta alalta, oli työhön perehtyminen helppoa, sillä olemme harjoittelijoina saaneet kattavan ja mielenkiintoisen perehdytyksen ja apua on aina ollut lähellä sitä tarvittaessa. Auttava ja kannustava ilmapiiri on tehnyt kesätyöstä mieluisaa, eikä tapauksien ongelmakohdista ole tarvinnut yksin murehtia. Olosuhteista riippumatta olen työkavereiden avulla päässyt hyvin käyntiin, vaikka kommunikaatio on tapahtunut suurimmilta osin etänä. Työtehtäväni ovat tähän mennessä olleet hyvin vaihtelevia ja kiinnostavia.

Kesän aikana tulen pääasiallisesti tarkistamaan jo maksetut tuet ja varmistamaan, että käytössämme olevia resursseja käytetään sääntöjen mukaisesti ja mahdollisimman tehokkaasti. En olisi uskonut ennen työn aloittamista, että tähän aiheeseen löytyy EU:sta ja kansalliselta tasolta näin monta erityislakia ja asetusta. Yksi haaste työssäni on nimittäin ollut oikean lainsäädännön löytäminen ja oikeiden pykälien soveltaminen. ELY-keskuksen lakimiehenä on pystyttävä käsittelemään melkein kymmenen vuotta vanhoja päätöksiä ja hakemuksia, joka voi välillä olla hyvinkin haastavaa. Osittain, toisin kuin opiskeluiden parissa, olen huomannut, kuinka tärkeää tekohetken voimassa olevan lainsäädännön soveltaminen on lakimiehen työelämässä.

Työtehtäväni ovat tähän mennessä olleet vaihtelevia laajuudeltaan ja vaikeusasteeltaan. Yksi parhaimmista asioista työssäni on ollut juuri tämä. Melkein jokaisessa tapauksessa on tullut jotain uutta esille, usein myös uudelta oikeudenalalta. Olen saanut pohtia esimerkiksi erilaisten lausuntojen oikeudellisista pätevyyttä, miten osakeyhtiön hallituksen vahingonkorvausvastuutta käytännössä voidaan määrittää, unionin ja kansallisen lainsäädännön välistä tulkintaa sekä erilaisia prosessioikeudellisia menettelysääntöjä.

Minä, kuten useimmat työkavereistani, ovat tehneet osittain tai kokonaan töitä etänä tänä keväänä ja kesänä. Vaikka välillä voi olla vaikeaa saada nopeaa vastausta kysymyksiin, etätyöjärjestelmämme on toiminut hyvin. Teamsin ja sähköpostin välityksellä olemme helposti pitäneet yhteyttä toisiimme, ja kokoukset sekä kahvitauot ovat toimineet vaivattomasti etänäkin.

#valtiollatöissä

Kuva: Irma Liedes

Hei, olen Jenna Kaakko!

Aloitin korkeakouluharjoitteluni Pohjanmaan TE-toimistossa toukokuun alussa. Korona vaikutti omaan harjoitteluuni esimerkiksi siten, ettei asiakastapaamisia juuri järjestetty. Harjoittelun aikana en päässyt seuraamaan vierestä virkailijoiden asiakastyöskentelyä tai tapaamaan asiakkaita itse, harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta. Sen sijaan olen soittanut paljon asiakkaille: kysellyt heidän tilannettaan, päivittänyt heidän työllistymissuunnitelmiaan, vastannut yhteydenottopyyntöihin ja markkinoinut erilaisia ura- ja työnhakuvalmennuksia. Kesän mittaan olen osallistunut myös raateihin, joissa käsitellään asiakkaiden omaehtoista opiskelua työttömyysetuudella.

Harjoitteluni aikana pääasiallinen asiakasryhmäni on ollut tiettyihin ammattiryhmiin kuuluvat yli 30-vuotiaat asiakkaat osaamisen kehittämisen palvelulinjalta. Olen päässyt työskentelemään myös muiden palvelulinjojen asiakkaiden ja virkailijoiden kanssa, mikä on ollut ehdottomasti yksi harjoittelun parhaista puolista. Yhteydenotot eri palvelulinjojen asiakkaisiin ovat antaneet minulle ennen kaikkea monipuolisen kuvan työttömyydestä ja työttömistä työnhakijoista. Itseäni yllätti esimerkiksi se, kuinka moni asiakas tekee vuodesta toiseen osa-aikatyötä sekä se, kuinka vähän 1960-luvulla syntyneet kokevat voivansa tarjota työnantajalle työtä hakiessaan.

Työskentely TE-toimistossa harjoittelijana on ollut sangen itsenäistä. Olen voinut itse suunnitella omaa päivääni ja valita usein, miten ja milloin lähestyn asiakasta. Jokaiselle asiakkaalle olen aina pyrkinyt löytämään edes jotain tarjottavaa ja neuvottavaa, olipa se sitten edes maininta pian alkavasta työvoimakoulutuksesta tai työnhakuvalmennuksesta. Palkitsevalta tuntui esimerkiksi silloin, kun hoksasin kertoa sosionomiksi hakeneelle asiakkaalle syksyn yhteyshausta ja löytää sieltä asiakkaalle sopivan vaihtoehdon. Mukavia yhteydenottoja ovat aina ne, joissa asiakas kertookin saaneensa kokoaikatyön tai löytäneensä unelmiensa alan.

Työ on ollut itsenäistä ja vastuullista, mutta samalla hyvin sosiaalista. Toimistolla on aina paikalla joku, jolta kysyä. Vaikka harjoittelua on takana yli kaksi kuukautta, kysymykset ja pohdinnat eivät ole suinkaan loppuneet. Asiakkaiden tilanteet ovat niin yksilöllisiä ja vaihtelevia, ettei niitä voi suinkaan oppia ulkoa.  Asiakkaita ei voi siis lokeroida samanlaisiksi pelkän työttömän statuksen perusteella.

Harjoittelun aikana sekä virkailijat että asiakkaat ovat opettaneet minulle paljon uutta. Harjoittelun alkaessa en ollut edes tietoinen TE-toimistojen tarjoamista palveluista. Niiden ohella esimerkiksi työttömyysturvaan liittyvät asiat ovat tulleet minulle tutummaksi, samoin kuin koko toimiston toiminta ja palveluprosessit. Esimerkiksi tällä hetkellä julkisuudessa käytävään keskusteluun ansiosidonnaisesta päivärahasta ja työttömyyskassoista minulla on aivan erilainen tieto ja ymmärrys kuin ennen harjoittelua. Harjoittelun myötä kiinnostukseni yhteiskunnallisiin asioihin on lisääntynyt entisestään.

Toimistolla minulla on ollut vahva tunne siitä, etten ole pelkkä harjoittelija, vaan arvostettu, joskin uusi työntekijä. Hyvästä perehdytyksestä voin kiittää joka ikistä toimistossa paikalla ollutta henkilöä, palvelulinjaan katsomatta. Tämän kesän harjoittelu antoi minulle paljon enemmän kuin vain silmäyksen valtiolla työskentelyyn tai kasvatustieteilijän mahdolliseen työpaikkaan. Uskon, että harjoittelun koko merkitys avautuu minulle vasta joskus tulevaisuudessa, ehkä kuukausien tai vuosien päästä. Silti tiedän jo nyt, että tein tismalleen oikean valinnan tullessani TE-toimistoon korkeakouluharjoittelijaksi.

Kommentointi on suljettu.

Voimanlähteenä WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: