Ett ridhus som främjar områdets livskraft

Byn Forsby i Nykarleby ligger endast drygt fem kilometer från stadens centrum, men befinner sig ändå i lugnet på landsbygden. Här, omringad av bondgårdar, åkerfält och betande hästar, ligger en idyllisk djurklinik, utåt sett så fridfull att det är svårt att tro att inne i kliniken behandlas djur t.o.m. med kirurgiska ingrepp. De moderna lokalerna ger utmärkta förutsättningar för verksamheten.

”Vi fick i själva verket stöd från NTM-centralen i Österbotten också för lokalerna i Forsby”, berättar Maria Losvik, veterinär och företagare.

Djurkliniken inledde sin verksamhet i Forsby för tio år sedan. Att utöver smådjur också kunna specialisera sig på hästar ställer ändå sina egna krav på lokalerna. I finländska vinterförhållanden är det svårt att utreda varför en häst haltar utan en ordentlig manege, eftersom underlaget är hårt. Hälta igen är en väldigt vanlig åkomma hos hästar. Ur det föddes behovet av att bygga ett nytt slags ridhus.

Kvinnan som står i ridhuset och flinar

Företagare och veterinär Maria Losvik

Idén blev till verklighet våren 2020, då det nya ridhuset tog plats bredvid kliniken. Projektet fick understöd från NTM-centralen i Österbotten inom ramen för programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland. Byggnaden har många olika slags multiplikatoreffekter på områdets livskraft. Tack vare ridhuset kan kliniken sysselsätta utöver en veterinär som specialiserat sig på hästar ytterligare ett par händer. Byggnaden har också gynnat andra företag på området.  Coronapandemin var nära att skjuta upp byggstarten, men i sista stund hittades ett lokalt företag som åtog sig byggnadsarbetet då det p.g.a. pandemin blev ett avbrott i företagets andra projekt.

Vita hallen
Losvika Ridhus

”Det var alltså verkligen fråga om en win-win-situation för flera parter. Det lokala bolaget skötte byggnadsarbetet till punkt och pricka och vi är nöjda på alla sätt och vis”, preciserar Losvik.

Manegens brun botten samt med en sko.
Manegens mjuka botten möjliggör hältutredningar

Losvikas splitternya ridhus har ett mjukt underlag vars fiber gör det lämplig för hältutredningar. Utöver det lämpar sig manegen utmärkt även för annan hästsport. När ridhuset inte används av kliniken, är det tillgängligt för alla hästsportutövare.

”Och användningsmöjligheterna begränsar sig inte endast till hästsport”, tillägger Losvik.” Underlaget är lämpligt för många andra sportgrenar också, t.ex. agility”.

I Österbotten finns inte många maneger som har ett underlag av fibersand och bland hästsportutövare råder stor efterfrågan på träningslokaler. Träningsmöjligheterna är gynnsamma för hästsport. Väggen av perforerad plåt släpper in solljus i ridhuset. Träningen underlättas av stora speglar som satts upp längs väggarna. Manegen med måtten 25x64m uppfyller också standarden för internationella tävlingar, så det är inte alls osannolikt att Losvika Ridhus en vacker dag lockar även internationella hästturister till staden.

Ridhuset påverkar inte bara områdets livskraft utan också välbefinnandet för djuren på området. Kärnan för företagsverksamheten ligger i kärleken till djur och hästsport.” Till oss är man välkommen att träna med alla slags hästar, oberoende av sport och ras”, berättar Losvik.

En orans träd bakom perforerade plåtväggen

De vackra höstfärgerna sträcker sig in i ridhuset genom de små hålen i den perforerade plåtväggen.

Skylt som säger att objekt har fått stöd.

NTM-centralen i Österbotten beviljade till landsbygden riktat företagsstöd för byggandet av ridhuset.

Skylt som visar distans till olika städer.

Hästsporten förenar människor runt om i världen. Skylten visar avståndet från Losvika till olika tävlingsplatser ute i världen.

Kommentointi on suljettu.

Voimanlähteenä WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: