Ratsastushalli alueen elinvoiman ytimessä

Uudenkarlepyyn Forsby sijaitsee vain reilun viiden kilometrin päässä kaupungin keskustassa, mutta alueella vallitsee maaseudun rauha. Tässä maalaistalojen, peltoaukeiden ja laiduntavien hevosten ympäröimässä miljöössä sijaitsee idyllinen eläinklinikka, jonka rauhallisesta ilmapiiristä ei voisi äkkiseltään päätellä, että sisällä eläimiä hoidetaan jopa kirurgisin toimenpitein. Tähän modernit toimitilat antavat erinomaiset puitteet.

 ”Itseasiassa näihin Forsbyn toimitiloihin saatiin niin ikää tukea Pohjanmaan ELY-keskukselta”, kertoo eläinlääkäri ja yrittäjä Maria Losvik.

Eläinklinikka aloitti toimintansa Forsbyssä kymmenen vuotta sitten. Erikoistuminen pieneläimien ohella hevosiin toi kuitenkin omat tarpeensa toimitiloille. Hevosten ontumatutkimuksia on vaikea teettää Suomen talviolosuhteissa ilman asianmukaista maneesia, sillä alusta on kova. Ontumaongelmat ovat taas hyvin yleinen vaiva hevosilla. Tästä syntyi tarve uudenlaisen ratsastushallin rakentamiselle.

Nainen seisoo ratsastushallissa ja hymyilee
Yrittäjä ja eläinlääkäri Maria Losvik

Idea jalostui todellisuudeksi keväällä 2020, kun uusi ratsastushalli nousi klinikan viereen. Projektia tuki Pohjanmaan ELY-keskus Mannersuomen Maaseudun kehittämisohjelman puitteissa. Rakennuksella on monenlaisia kerrannaisvaikutuksia alueen elinvoimaisuuteen. Hallin ansiosta klinikka pystyy työllistämään yhdestä hevosiin erikoistuneesta eläinlääkäristä käsiparin lisää. Lisäksi rakennus on hyödyttänyt muita alueen yrityksiä.  Koronapandemia oli lykätä rakennusprojektin alkamista, mutta rakennustöitä toteuttamaan järjestyi viime hetkellä paikallinen yritys, jonka muut projektit olivat pandemian takia tauolla.

Valkoinen hallirakennus
Losvika Ridhus

”Kyseessä oli siis todellinen win-win-tilanne useallekin osapuolelle. Paikallinen yhtiö hoiti rakennustyöt säntillisesti, ja olemme kaikin puolin tyytyväisiä”, täsmentää Losvik.

Pehmeä, ruskea ratsastusalusta ja kenkä
Maneesin pehmeä alusta
mahdollistaa hevosten ontumatutkimukset

Losvikan upouudella ratsastushallilla on pehmeä alusta, jonka kuidut tekevät siitä otollisen hevosten ontumatutkimukselle. Tämän lisäksi maneesi soveltuu mainiosti myös muuhun hevosurheiluun. Losvikan ratsastushalli onkin sinä aikana, kun klinikka ei sitä käytä, kaikkien hevosharrastajien käytössä.

”Eivätkä käyttömahdollisuudet rajoitu vain hevosurheiluun”, lisää Losvik. ”Alusta on otollinen monelle muullekin urheilulle, kuten esimerkiksi agilitylle”.

Pohjanmaan mittakaavalla kuitupohjainen alusta on harvinainen, minkä takia hevosharrastajien keskuudessa kysyntä harrastustiloille on suurta. Harjoittelumahdollisuudet ovat hevosurheilulle otolliset. Reikälevyseinä päästää auringonvalon sisään halliin. Harjoittelua helpottavat suuret peilit hallin seinillä. Maneesi, joka on mitoiltaan 25x64m täyttää myös kansainvälisten kilpailujen standardit, joten ei ole lainkaan epätodennäköistä, että Losvika Ridhus tuo joskus kaupunkiin myös kansainvälisiä hevosturisteja.

Ratsastushallin vaikutukset eivät ulotu ainoastaan alueen elinvoimaan, vaan myös alueen eläinten hyvinvointiin. Yritystoiminnan ytimessä on rakkaus eläimiin ja hevosharrastukseen. ”Meille treenaamaan ovat tervetulleita kaikenlaiset hevoset, urheilulajiin ja rotuun katsomatta”, kertoo Losvik.

Reikälevyseinän takana näkyy oranssi puu

Syksyn ruskan tuoma tunnelma ulottuu halliin reikälevyseinän ansiosta

Kyltti, joka kertoo saadusta tuesta

Hallin rakennukseen saatiin Pohjanmaan ELY-keskukselta maaseudun yritystukea

Kyltti, joka osoittaa etäisyyden eri kaupunkeihin
Hevosurheilu yhdistää ihmisiä ympäri maailmaa. Kyltti osoittaa Losvikan etäisyyden maailman kilpailukohteisiin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Voimanlähteenä WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: