Efter stormen klarnar det?

Himmeln. Solen lyser bakom molnen

Efter stormen klarnar det, som den framlidne Kari Tapio sjunger i sin låt Myrskyn jälkeen. Börjar ekonomin i Finland blomstra efter coronapandemin eller fortsätter vi att streta på plats under en långsam ekonomisk tillväxt?

Nu stimuleras det med en aldrig tidigare skådad volym. Vi fick nyligen höra i nyheterna att EU:s medlemsstater äntligen har kommit överens om EU:s fleråriga budget och om att införa ett stimulansinstrument på 750 miljarder euro. EU:s inre marknad, som är förtvinad av coronabegränsningar, får en efterlängtad stimulans, och å andra sidan har EU möjlighet att klara sig i konkurrensen med Förenta staterna och Kina, som också stimulerar med stora pengar. I detta återupplivningssamtal vimlar det av konstiga termer för lekmän. Next Generation EU, MMF (Multiannual Financial Framework), RRF (Recovery and Recilience Facility), JTF (Just Transition Fund), React EU, ERUF (Europeiska regionala utvecklingsfonden), ESF (Europeiska socialfonden), CAP (Common Agricultural Policy) osv. I alla dessa program är det i grunden frågan om EU:s fonder och program och deras nationella genomförande.

Hander som drar en rep tillsammans

Den vanliga medborgaren börjar bli yr när man försöker ta till sig alla dessa fonder och program och hur de verkligen fungerar. I Österbotten och Mellersta Österbotten har vi märkt att ingen enskild människa eller aktör kan hantera en sådan helhet, utan det behövs nätverksliknande aktiviteter. Vissa kallar det också svärmintelligens. Hos oss heter denna svärmintelligens Team Finland-nätverket. Till nätverket hör bland annat NTM-centralen, Arbets- och näringsbyrån, Viexpo, Business Finland, Finnvera, utvecklingsbolag som ägs av kommunerna, Österbottens och Mellersta Österbottens förbund, Vasa universitet, yrkeshögskolorna och läroanstalterna i vårt område samt företagarsamfunden, Handelskammaren och ÖSP. I praktiken fungerar det så att oavsett vilken organisation du uträttar dina ärenden vid, hänvisas du och ditt företag eller din organisation till rätt tjänst och rätt stöd. Vi har en stark samarbetstradition som främjar förbättrandet av Mellersta Österbottens och Österbottens konkurrenskraft och utvecklingen av innovationssystemet. Näringslivet, kommunerna, myndigheterna, utbildningsorganisationerna och andra aktörer har redan i flera år samarbetat med att förklara hur den relativa exporten i vårt område är större än i resten av landet. Ett mångsidigt högskolekonsortium och utbildningsorganisationer på andra stadiet har också stor betydelse. De samarbetar intensivt sinsemellan och allt tätare med näringslivet och myndigheterna.

Handskakande, landskap bild på storstad och Team Finland logo

Låt oss återgå till denna stimulering på EU-nivå. Ur Mellersta Österbottens och Österbottens perspektiv är frågan förknippad med både hot och möjligheter. Hoten är att de multinationella företagen i vår region fattar sina investeringsbeslut inom koncernen, beroende på vilket land som erbjuder de mest gynnsamma förhållandena. Med hjälp av stimulansinstrumentet förbättras den relativa ställningen för många svagt framgångsrika EU-medlemsstater i förhållande till oss när det finns mycket stimulanspengar att tillgå. Det finns dock fler möjligheter än hot. Österbotten och Mellersta Österbotten är starka landskap till exempel i fråga om grön teknologi och digitalisering, och företagen i vårt område får en enorm mängd affärsmöjligheter i och med att ekonomin stimuleras och samhället förnyas. Det kommer också att finnas fler möjligheter för landsbygden och jordbruket, vars förnyelse och innovationer är lika med i utvecklingen av digitaliseringen och den miljövänliga teknologin som industrin och tjänsterna.

Jag tror på en stark framfart i Österbotten och Mellersta Österbotten även i fortsättningen. Här är stark företagsamhet och ihärdighet en gammal tradition som inte ens coronaviruset lyckas stoppa. Tvärtom – nu skiljer vi agnarna från vetet. Jag tror att företagen, företagarna och lantgårdarna i vår region är de guldkorn som det lönar sig för Finland att anvisa framtida stimulanspengar till.

En man med kostym på sig flinar

Timo Saari

Överdirektör

NTM-centralen i Österbotten

Kommentointi on suljettu.

Voimanlähteenä WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: