Pelastamme maailmaa jo nyt – mitä sinä ja yrityksesi voitte vielä tehdä?

Haluatko että yrityksesi on kilpailukykyinen myös tulevaisuudessa? Vastaus tähän kysymykseen taitaa olla kaikille ilmiselvä. Mutta entäpä jos muotoilen saman kysymyksen vähän eri tavalla: Pelastetaanko yhdessä maailmaa?

Joka kerta, kun käännät valokatkaisijaa ja valot syttyvät, tarvitaan tietysti sähköä tai energiaa, ja tämän energian tuotannossa ja siirrossa on syntynyt hukkalämpöä ja päästöjä.

EnergyVaasa -energiaklusterissa on jo lähes 20 vuoden ajan sanottu, että haluamme pelastaa maailmaa. Energiaklusterin yrityksissä tuotetaan energiateknologiaratkaisuja, jotka toimivat pienimmällä mahdollisella määrällä sähköä tai energiaa, ja yritysten ratkaisut kattavat sekä energiantuotannon, -siirron että -kulutuksen.

Energiateknologian ja innovaatioiden kautta syntyy uusia ratkaisuja, jotka vähentävät päästöjä vähentämällä energian tarvetta ja käyttöä. Silloin päästään puhumaan vihreästä kädenjäljestä. Meistä moni varmasti muistaakin 90-luvun hissit, jotka lähtivät liikkeelle nopeasti kiihtyen ja pysähtyivät äkisti. Tänä päivänä hissit kiihtyvät ja hidastavat pehmeästi eikä polviin ja selkään satu kuten ennen. Pohjanmaalta on lähtenyt maailmalle teknologioita kuten taajuusmuuttajia, joiden avulla sähkömoottorit käynnistyvät pehmeästi ja myöskin jarruttavat pehmeästi. Näin ei tarvitse käyttää täyttä tehoa liikkeellelähdössä ja jarrutuksessa. Ei pidä unohtaa, että myös sähköverkkoihin ja sähkönsiirtoon liittyvä osaaminen on Pohjanmaalla maailman kärkeä. Eli valokatkaisijaa painaessa mahdollisimman paljon tuotetusta energiasta tulee perille led-lamppuun asti.


Mitä minä voin sitten tehdä pelastaakseni maailman, mitä sinä voit tehdä? Lopetanko kaiken energian kulutukseni, ei sähköä, ei polttoainetta autoon eikä uusia tuotteita. Silloin ei ainakaan syntyisi uusia päästöjä. Entä jos me sadantuhannen asukkaan Pohjanmaalla lopettaisimme kaiken kulutuksen joka luo päästöjä. Pystyisimmekö silloin vähentämään maapallon 8 miljardin ihmisen päästöjä niin paljon, että tämä olisi tilastollisesti merkittävää?

Minä en pysty tai emme edes yhdessä pysty pelastamaan koko maailmaa tällä tavoin, vaikka tekisimme kaikkemme. Se teknologia, minkä yritykset seudulla ovat luoneet, säästää koko ajan energiaa ja päästöjä ympäri maailmaa. Eli vanha sanonta siitä, että me haluamme pelastaa maailmaa tarkoittaa oikeasti sitä, että me pelastamme maailmaa jo nyt.

Maailman pelastamiseen tarvitaan energiatehokkuutta, sillä se estää ja vähentää hiilidioksidipäästöjä, mikä puolestaan tarkoittaa sitä, että käyttäjät säästävät suoraa rahaa kuluttamalla vähemmän energiaa. Missään vaiheessa maailman pelastamisessa ei ole tarvinnut puhua siitä, että elämänlaadusta jouduttaisiin tinkimään.

Kyse on yksinkertaisesti siitä, että energiatehokkuus tulee olemaan tulevaisuuden kilpailuvaltteja. Yritysten, jotka haluavat olla mukana kilpailemassa maailmanmarkkinoilla pitää suunnitella toimintaansa niin, että ne noudattavat kestävän kehityksen periaatteita, koska se tarkoittaa suoraan säästettyjä euroja energiassa ja energialaskussa.

EnergyVaasa-energiaklusterissa toimii yli 160 yritystä, jotka ovat kaikki maailman kärkeä ja mukana tuottamassa energiateknologiaratkaisuja. Näissä yrityksissä työskentelee 12 000 ihmistä, ja joka viides perhe Pohjanmaalla saa elantonsa energiaklusterilta. Yritysten tuottamista ratkaisusta vientiin menee 80 prosenttia.

Olemme Pohjanmaalla perinteisesti melko nöyriä, mutta meillä todella on ratkaiseva rooli maailman pelastamisessa, koska ratkaisujamme viedään ja myydään koko maailmalle. Voimme ylpeänä sanoa, että meidän vihreä kädenjälkemme on suurempi kuin päästömme ja meidän innovaatiomme säästävät maapalloa päästöiltä enemmän kuin mitä itse saamme aikaan  

Mutta silti on paljon sellaista, mitä me voimme vielä tehdä enemmän ja paremmin, jotta säilytämme tulevaisuudessakin kilpailukykymme maailmanmarkkinoilla ja pelastamme samalla maailmaa. Mitä sinä voisit vielä tehdä maailman pelastamiseksi arjessasi ja työssäsi?


Palataan kysymykseen, jonka esitin jo alussa. Pelastetaanko yhdessä maailmaa samalla kun parannetaan yrityksesi kilpailukykyä?

Kristoffer Jansson
Communications & Brand Manager, EnergyVaasa
Vaasanseudun Kehitys OY VASEK

Kommentointi on suljettu.

Voimanlähteenä WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: