Vi räddar världen redan nu – vad kan du och ditt företag göra?

Vill du att ditt företag ska vara konkurrenskraftigt även i framtiden? Svaret på denna fråga måste vara uppenbart för alla. Men tänk om jag formulerar samma fråga lite annorlunda: Ska vi rädda världen tillsammans? 

Varje gång du vrider på ljusbrytaren och tänder lamporna behövs naturligtvis el eller energi, och i överföringen av denna energi har det uppstått spillvärme och utsläpp.

Energiklustret EnergyVaasa har redan i nästan 20 år sagt att vi vill rädda världen. Energiklustrets företag producerar energilösningar som fungerar med minsta möjliga mängd el eller energi, och företagens lösningar täcker både energiproduktion, energiöverföring och energiförbrukning.

Genom energiteknik och innovationer uppstår nya lösningar som minskar utsläppen genom att minska energibehovet och användningen. Då kan man tala om ett grönt avtryck.

Många av oss minns säkert hissarna från 90-talet, som snabbt började röra på sig och plötsligt stannade. Idag accelererar hissarna och saktar ner mjukt och det gör inte ont i knäna och ryggen som förut. Från Österbotten har teknologier som frekvensomformare, med hjälp av vilka elmotorerna startar mjukt och även bromsar mjukt, gått ut i världen. På så sätt behöver full effekt inte användas vid start och inbromsning. Vi får inte glömma att även kompetensen inom elnät och elöverföring i Österbotten är bland de bästa i världen. När man trycker på ljusbrytaren kommer alltså så mycket av den producerade energin som möjligt fram till LED-lampan.

Vad kan jag då göra för att rädda världen, vad kan du göra? Ska jag sluta med all energiförbrukning, ingen el, inget bränsle i bilen och inga nya produkter. Då uppstår åtminstone inga nya utsläpp.

Tänk om vi i Österbotten med hundratusen invånare skulle sluta med all konsumtion som skapar utsläpp. Skulle vi då kunna minska utsläppen på jorden där det finns 8 miljarder människor så mycket att det är statistiskt betydelsefullt?

Jag och inte ens vi alla tillsammans kan rädda hela världen på detta sätt, även om vi gör allt vi kan. Den teknologi som företagen i regionen har skapat sparar hela tiden energi och utsläpp runt om i världen. Det gamla talesättet att vi vill rädda världen innebär alltså att vi redan nu räddar världen.

Det krävs energieffektivitet för att rädda världen, eftersom det hindrar och minskar koldioxidutsläppen, vilket i sin tur innebär att användarna sparar pengar genom att förbruka mindre energi. När det gäller att rädda världen har man aldrig behövt tala om att pruta på livskvaliteten.

Det handlar helt enkelt om att energieffektiviteten kommer att vara en konkurrensfördel för framtiden. Företag som vill vara med och konkurrera på världsmarknaden måste planera sin verksamhet så att den följer principerna för hållbar utveckling, eftersom det innebär direkt besparade euro i energi och energiräkning.

EnergyVaasas energikluster har över 160 företag som alla är bland de bästa i världen och som är med och producerar lösningar för energiteknik. I dessa företag arbetar 12 000 personer och var femte familj i Österbotten får sitt uppehälle av energiklustret. Av den lösning som företagen producerar går 80 procent till export.

Vi är av tradition ganska ödmjuka i Österbotten, men vi har verkligen en avgörande roll när det gäller att rädda världen, eftersom våra lösningar exporteras och säljs till hela världen. Vi kan med stolthet säga att vårt gröna avtryck är större än våra utsläpp och våra innovationer sparar jorden mer från utsläppen än vad vi själva åstadkommer 

Men det finns fortfarande mycket som vi kan göra mer och bättre för att bevara vår konkurrenskraft på världsmarknaden och samtidigt rädda världen. Vad skulle du kunna göra för att rädda världen i din vardag och i ditt arbete?


Låt oss återkomma till frågan som jag ställde i början. Ska vi rädda världen tillsammans, samtidigt som vi förbättrar ditt företags konkurrenskraft?

Kristoffer Jansson
Communications & Brand Manager, EnergyVaasa
Vasaregionens Utveckling Ab VASEK

Kommentointi on suljettu.

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: