Familjen Granbacka har siktet på framtiden

Kennet, Kaj och Heljä Granbacka i Kronoby känner bra till vad byggande innebär. På sin rätt stora gård i Terjärv har de investerat i både nybyggnader och renovering av gamla byggnader. Både de små och de stora investeringarna har ett gemensamt syfte: att bygga gårdens framtid. 

Traktori

Kennet och Kaj Granbacka har sedan barnsben drömt om att få äga en egen gård. Drömmen gick i uppfyllelse år 2010 då gården genom ett generationsskifte överläts från Kennets föräldrar till Kennet och hans fru Heljä och bror Kaj. Från första början var det klart att gården skulle komma att sysselsätta Kennet, Kaj och Heljä på heltid. Utöver det har de också fyra anställda som jobbar på gården. 

”Det har varit ganska lätt att hitta arbetskraft. Våra anställda är i huvudsak unga från Terjärv eller närliggande kommuner som Kaustby och Vetil”, berättar Heljä Granbacka.” Dessutom hjälper Kennet och Kajs föräldrar också till en del även om de gått i pension”.

Små och stora investeringar

Under de senaste åren har det årligen fattats ca 300 beslut om beviljande av investeringsstöd till jordbruk på Österbottens NTM-centrals område. År 2020 beviljades fjärde mest stöd i hela landet till jordbruk i Österbotten och Mellersta Österbotten. På Granbackas gård har den största investeringen bestått av att utvidga lösdriftsladugården för mjölkboskapen och bygga ett nytt kalvuppfödningsstall i anslutning till det. 

Utvidgningen gjordes rätt långt med egen arbetskraft, vilket sparade kostnader. Utöver ladugården har de satsat på flera mindre ändringsarbeten, bl.a. nya fönster i tjuruppfödningsstallet, gummimattor och täckdikning av åkrar. Investeringarnas positiva effekter har synts ganska snabbt i jordbruksföretagarens vardag.

”Vi beslöt att investera i ett kalvuppfödningsstall eftersom vi vill hålla våra kalvar friska. Även om kalvarna hade det bra också i den gamla delen av ladugården, så har de nu extra fina förhållanden att leva och växa i”, funderar Heljä Granbacka. ” Nu har de blivit så kvicka i benen att de är svåra att få fast”, skrattar hon.

I tjuruppfödningsstallet är det lågt i tak, men de nya plexifönstren har gjort mycket för luftkvaliteten, elförbrukningen och brandsäkerheten. Bättre luftkvalitet har också gjort att djuren är piggare än tidigare och fått större aptit. Tack vare gummimattorna har djurens svansskador minskat betydligt. Täckdikning görs för att det inte ska samlas så mycket vatten på åkrarna. På så vis får man en bättre skörd. 

Det har alltså varit en hel del arbete. Vad är det som får paret att gång på gång kavla upp ärmarna för att ta sig an ett nytt projekt?

”Jaa-a, det är väl någon slags drivkraft att vilja utvecklas. Vi har också noterat att om vi inte hela tiden hade utvecklat verksamheten så skulle vi ha fått lägga ner den redan för länge sedan. Vi har drivkraften och viljan att fortsätta med verksamheten och det är den livsstilen som för oss framåt”, svarar Heljä Granbacka. Både Heljä och Kennet och Kaj är uppväxta på ett jordbruk, så alla är sedan barnsben vana att arbeta mycket. ”Vi räknar inte med att arbetsdagen ska ta slut klockan fyra, utan den tar slut då dagens arbete är klart. Det lever vi efter”.

Lärdomarna har inte kommit bara från barndomen utan också ”via försök och misstag” som Heljä Granbacka själv uttrycker det. De gånger det har kört ihop sig har de ändå haft livlinor att ringa till. De bästa rådgivarna är ofta andra jordbrukare. Jordbrukarna brukar hålla kontakt och ge varandra stöd. Utöver det har de också ringt NTM-centralen, banken, bokföraren eller varuleverantörer för att få råd. Heljä Granbacka har ett råd till den som planerar att göra en investering: ”Var inte rädd att be om hjälp. Om en inte kan hjälpa, så alltid finns det någon som kan. ”

Framtiden ser ljus ut

För närvarande är de eniga om att antalet djur börjar vara tillräckligt. Följande generation får utvidga, om de så önskar. Trots det har företagarna många projekt i åtanke för framtiden. Till planerna för den närmaste framtiden hör att få asfaltgården klar. De överväger också bl.a. en biogasanläggning. 

”Vi har räknat ut att det skulle vara fråga om en sådan mängd biogas att vi skulle behöva samarbetspartner för att det ska vara lönsamt. Men vi funderar på det, för biogas är absolut något för framtiden”, säger Granbacka. 

Nästa stora projekt är att omvandla gården till ett aktiebolag. Det kommer att ske redan detta år. Också för det har de fått hjälp från NTM-centralen. Planerna på bolagisering hade redan funnits en tid, men blev framflyttade på grund av ladugårdsinvesteringen för att de inte skulle ha två stora projekt att genomföra samtidigt.

Företagarparet bygger inte gårdens framtid endast för sig själva. Tiden får utvisa vad som händer med gården i framtiden, men åtminstone för tillfället är paret Granbackas barn intresserade av jordbruksföretagande och deltar ivrigt i arbetena på gården.

Kommentointi on suljettu.

Voimanlähteenä WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: