Luonnossa oleskelu tekee ihmeitä sekä mielelle että ruumiille. Jopa lyhyt käynti luonnossa vaikuttaa mielialaan, parantaa keskittymiskykyä ja lievittää stressiä. Lisäksi säännöllinen luontovierailu voi parhaimmillaan jopa laskea sykettä ja verenpainetta. Luontomatka voi pitää sisällään pelkästään maiseman ihailua, kevyttä liikuntaa ja tutustumista eri alueiden pieniin ihmeisiin. Antaaksesi aivoillesi uusia virikkeitä, ei tarvitse matkustaa kauas. Kotimaa, ja jopa kotimaakunta ovat pullollaan helmiä, joihin matkustaminen on sekä rauhoittavaa, että ekologisesti kestävää.

Slow adventure -konseptissa on kyse juuri tästä. Kyseessä on trendi, joka liittyy laajempaan, kestävän matkailun viitekehykseen. Kestävää matkailua edistetään Suomessa valtakunnallisesti, ja aiheesta on ottanut koppia muun muassa Visit Finland, joka on kehittänyt matkailuyrityksille ja -alueille tarkoitetun Sustainable Travel Finland -ohjelman ja sillä saavutettavan Sustainable Travel Finland -merkin. Ohjelmaa ja sertifiointia Pohjanmaalla edistää Sustainable Tourism -hanke, jonka tavoitteena on kehittää Pohjanmaan matkailua tekemällä aktiivisesti töitä matkailun kestävään kehitykseen liittyvien asioiden parissa. Hanketta koordinoi Kristiinankaupungin elinkeinokeskus, ja se toteutetaan maaseutuohjelman tuella yhteistyössä Närpiön Dynamon, Pietarsaaren kehitysyhtiö Concordian ja Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin kanssa. Hankkeella tähdätään siihen, että voisimme kutsua Pohjanmaata kansainvälisillä mittareilla mitattuna kestäväksi matkakohteeksi.
Hankkeesta vastaavan Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksen toimitusjohtaja Angelique Irjala avaa Slow adventure -konseptia ja kertoo, että siinä yhdistyvät luonto, matkakohteen tarinat ja rauhallisuus. Nämä kaikki ovat arvoja, johon matkailija kiinnittää huomiotaan yhä enenevissä määrin.

”Skotlannissa on suurempi hankekokonaisuus, jonka yhteydessä on tehty tutkimusta siitä, mitä luontomatkailu ja kestävä matkailu voivat pitää sisällään, ja tuottavatko ne rahaa luontoelämyksiä tarjoaville yrityksille. Tutkimuksen tulokset olivat hyvin innostavia, ja siellä päätettiinkin ryhtyä rakentamaan eurooppalaista verkostoa aiheen ympärille”, kertoo Irjala. Kansainvälisiä kokemuksia on haettu haastattelemalla myös Ruotsin ja Norjan matkailutoimijoita. Molemmissa maissa profiloituminen Slow adventure -kohteeksi on koettu äärimmäisen tärkeäksi. Mahdollisuus nauttia luonnosta ja kokemus eristäytymisestä on tuonut näille alueille paljon uusia matkailijoita.
Kansainvälisistä esimerkeistä innostuneena elinkeinoyhtiöissä on kartoitettu mahdollisuuksia, jota Slow adventure -konsepti voisi tarjota alueelle ja sen matkailuyrityksille. Kristiinankaupungissa kestävän matkailun teemat läpileikkaavat myös muuta kaupungin elämää. Kaupunki on mukana Nordic Nature Health Hub -hankkeessa, jossa on hyödynnetty tutkimusnäkökulmaa siihen, millaisia positiivisia vaikutuksia luonnolla on ihmisiin. Lisäksi kestävän matkailun teemat limittyvät kansainväliseen Cittaslow-verkostoon, jossa Kristiinankaupunkikin on mukana.
”Paikalliset yritykset ovat olleet hankkeesta erittäin kiinnostuneita, ja niiden mielestä Slow adventure on konsepti, joka sopii erinomaisesti tänne. Se on ikään kuin varjo, jonka alle mahtuu hyvin alueemme matkailutoiminta koko kirjossaan. Hankeen myötätuulessa on syntynyt myös uutta yritystoimintaa, kun olemme auttaneet yrityksiä paketoimaan elämyksiä”, Irjala kertoo.
Vaikka koronapandemian aikana matkailun fokuksena on ollut pääasiassa kotimaanmatkaajat, Pohjanmaa ja kestävä matkailu kiinnostavat Irjalan mukaan myös kansainvälisesti. Etenkin Saksassa Slow adventure -mentaliteetti on nouseva trendi, minkä myös Visit Finland on huomannut. ”Pohjanmaalla on paljon annettavaa turisteille nimenomaan kestävän matkailun näkökulmasta. Meillä on meri, joka kiehtoo ihmisiä, sekä saaristo, joka on UNESCOn maailmanperintökohde. Lisäksi kaupungeissa on viehättävää puutaloidylliä. Luontokohteet ovat lyhyen matkan päässä, ja matkailu tällä alueella on siitäkin näkökulmasta kestävää”, Irjala pohtii.
Maine kestävänä matkailukohteena ei kuitenkaan tule itsestään, vaan markkinointia on osattava kohdentaa. ”Kaikki on kiinni siitä, miten markkinoimme itseämme. Voimme alueena markkinoida sitä, mitä voi tehdä, kun ei tee mitään”, sanoo Irjala. ”Ei meidän tarvitse brändätä itseämme isojen elämyksien kohteena, vaan riittää, että markkinoimme omaa elämäntapaamme. Näin löydämme ne ihmiset, jotka hakevat matkaltaan juuri tätä”, Irjala lisää.
Miten päästä alkuun, jos haluaa tutustua Pohjamaahan Slow Adventure -mentaliteetilla?
Tässä Angelique Irjalan vinkit Kristiinankaupunkiin matkustavalle:
- Varaa majoitus jostakin upeasta bed & breakfast -paikasta, jotka ovat kaikkea muuta kuin tavallisia ketjuhotelleja
- Nauti merestä ja vuokraa kajakki tai vaikkapa SUP-lauta. Lisätietoja ja muita ideoita tekemiseen löydät täältä
- Voit vuokrata vaikkapa polkupyörän ja ajella sillä Cittaslow-kierroksen
- Jos haluat vain nauttia olostasi, voit pyöräillä keskustasta pari kilometriä Kanuunakallioon ja nauttia upeista maisemista
- Surffaa netissä uunituoreelle krsdigimap.com-sivustolle. Valitse sieltä itsellesi sopiva kaupunkikierros, ja tutustu kaupungin nähtävyyksiin sekä niiden historiaan

Mitä tehdä muualla Pohjanmaalla? Entä Keski-Pohjanmaalla? Retkikohteita Slow adventure -hengessä muualta alueeltamme löytyy kootusti Pohjanmaan ELY-keskuksen Instagramista

Myös sivustolta teesesuomessa.fi löydät hyviä vinkkejä kestävään ja koronaturvalliseen matkailuun Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla.