Att vara ute i naturen gör underverk för både kropp och själ. Till och med en kort vistelse i naturen påverkar sinnesstämningen, förbättrar koncentrationsförmågan och lindrar stress. Att regelbundet röra sig ute i naturen kan som bäst t.o.m. sänka pulsen och blodtrycket. En tur i naturen kan vara att bara beundra landskapet, få lite motion och upptäcka små pärlor på olika orter. Man behöver inte resa långt bort för att stimulera hjärnan med nya intryck. Det egna hemlandet, och t.o.m. det egna landskapet, är fulla av pärlor som det är både lugnande och ekologiskt hållbart att resa till.

Det är just det som Slow adventure-konceptet handlar om. Det är en trend som hänför sig till en mer omfattande referensram för hållbar turism. Hållbar turism främjas på nationell nivå i Finland och bl.a. Visit Finland har tagit fasta på temat. Visit Finland har utvecklat programmet Sustainable Travel Finland inom vilket turistföretag och -områden kan få certifieringen Sustainable Travel Finland. I Österbotten främjas programmet och certifieringen av projektet Sustainable Tourism som syftar till att utveckla turismen i Österbotten genom att aktivt arbeta med frågor som hänför sig till hållbar utveckling av turismen. Projektet samordnas av Kristinestads näringslivscentral och det genomförs med stöd från landsbygdsprogrammet i samarbete med Dynamo i Närpes, Ab Jakobstadsregionens Utvecklingsbolag Concordia och Vasaregionens Utveckling Ab VASEK. Syftet med projektet är att vi ska kunna kalla Österbotten ett hållbart resmål enligt internationella mått.
Verkställande direktör Angelique Irjala från projektägaren Kristinestads näringslivscentral förklarar konceptet Slow adventure och berättar att det förenar naturen, resobjektets berättelser och lugnet. De är alla värden som turister är allt mer intresserade av.

”I Skottland finns en större projekthelhet där man har undersökt vad naturturism och hållbar turism kan innefatta och om de ger avkastning till företag som erbjuder naturupplevelser. Resultaten var mycket inspirerande och ledde till ett beslut att bygga ett europeiskt nätverk kring temat”, berättar Irjala. Internationella erfarenheter har inhämtats genom att intervjua turistaktörer också i Sverige och Norge. I bägge länderna anses det vara mycket viktigt att profilera sig som Slow adventure-objekt. Möjligheten att njuta av naturen och upplevelsen av att få avskärma sig har gett dessa områden många nya turister.
Inspirerade av de internationella exemplen har näringslivsbolagen kartlagt vilka möjligheter Slow adventure-konceptet har att erbjuda regionen och dess turistföretag. I Kristinestad genomsyrar de teman som gäller hållbar turism också det övriga livet i staden. Staden är med i projektet Nordic Nature Health Hub som utnyttjar forskningsperspektivet på vilken positiv inverkan naturen har på människorna. De teman som gäller hållbar turism passar också med det internationella nätverket Cittaslow som Kristinestad ingår i.
”De lokala företagen har varit mycket intresserade av projektet och anser att Slow adventure är ett koncept som passar utmärkt här. Det är som ett parasoll som väl rymmer hela vår regions verksamhet inom turism. Genom projektet har det också uppstått ny företagsverksamhet när vi hjälpt företag att göra paket av upplevelserna”, berättar Irjala.
Även om fokus under coronapandemin legat på inhemska turister i första hand, så finns det enligt Irjala internationellt också ett intresse för Österbotten och hållbar turism. Särskilt i Tyskland är Slow adventure-tänket en stigande trend, vilket Visit Finland också har noterat.” Österbotten har mycket att erbjuda turister speciellt när det kommer till hållbar turism. Vi har havet som fascinerar människor och skärgården som är ett av UNESCOs världsarvsobjekt. Dessutom lockar städerna med sin charmiga trähusidyll. Naturobjekten ligger inte långt borta och även ur det perspektivet är turismen i denna region hållbar”, säger Irjala.
Att bli känt som ett hållbart turistobjekt kommer ändå inte av sig själv, utan man måste kunna rikta in marknadsföringen.” Allt hänger på hur vi marknadsför oss. Som region kan vi marknadsföra vad man kan göra när man inte gör något”, säger Irjala. ”Vi behöver inte lova stora upplevelser, utan det räcker att vi marknadsför vår egen livsstil. Så hittar vi de människor som söker just det av sin resa”, tillägger Irjala.
Var ska man börja om man vill lära känna Österbotten genom Slow Adventure-konceptet?

Här kommer Angelique Irjalas tips till dig som är på väg till Kristinestad:
- Boka boende på ett fantastiskt bed & breakfast-ställe som är något utöver sedvanliga hotellkedjor
- Njut av havet, hyr fast en kajak eller en SUP-bräda. Mer info och idéer hittar du här
- Hyr en cykel och ta en Cittaslow-tur
- Om du bara vill vara och njuta av tillvaron, kan du cykla till Kanonviken en par kilometer utanför centrum och bara njuta av de fantastiska vyerna
- Surfa in på den rykande färska webbplatsen krsdigimap.com Välj där en lämplig rundvandring och läs om stadens sevärdheter och deras historia
Vad kan man göra i det övriga Österbotten? Och vad finns i Mellersta Österbotten? En sammanställning av utfärdsmål i Slow adventure-anda på annat håll i vår region finns på Österbottens NTM-centralesn Instagram:

På webbplatsen teesesuomessa.fi hittar du bra tips för hållbar och coronasäker turism i Österbotten och Mellersta Österbotten.