Kesä peltovalvojan silmin

Tjänare!

Olen Johanna Mäki, tuore Agrologi AMK Ilmajoelta. Aloitin kesäkuussa työt Pohjanmaan ELY:llä peltovalvonnassa ja minua toivottiin jakamaan ajatuksiani menneestä kesästä.

Kesä täällä on mennyt silmänräpäyksessä. Edelleen tuoreessa muistissa on ensimmäinen aamu, kun olin sopinut Virastotalon infoon aamulla tapaamisen esimiehen kanssa. Sitä aiemmin olimme ”tavanneet” ainoastaan Teamsissa, niin kuin nykypäivän normiin kuuluu. Minut otettiin mukavasti vastaan ja käytännön asioiden omaksumisen jälkeen pääsin nopeasti työnsyrjään kiinni, kun juhannuksen jälkeen aloitimme valvontakäynnit. Lisäksi sain alkukesästä kivan lisäduunin, eli olen päivittänyt silloin tällöin peltovalvontaan liittyvää sisältöä Pohjanmaan ELY:n instagramiin.

Kasvukausi on tänä vuonna ollut vähintäänkin mielenkiintoinen. Myöhäinen, sateinen kevät, joka kääntyi pitkäksi, paahtavaksi hellejaksoksi on ollut vakiopuheenaihe viljelijöiden kanssa keskusteltaessa. Meneillään olevat, osittain rajutkin sateet kurittavat entistä enemmän kasvustoja. Vuodet eivät ole veljeksiä, muistan joskus kuulleeni.

Valvonta-alueemme on hyvin vesistöinen, ja minua jo etukäteen muistutettiin pilke silmäkulmassa, että pientareita ja vesistöjä pääsee varmasti tarkistamaan. Näin on todella ollut! Iso peukku viljelijöille niiden hoidosta, ainakin omalta osaltani voin todeta niiden olleen suurimmalla osalla hyvällä mallilla.

Vallitsevan maailmantilanteen takia työskentelymme tapahtuu pääosin etätyönä, maastokäynnit tietenkin paikan päällä turvavälit viljelijöihin säilyttäen. Tästä syystä olen päässyt tapaamaan työkavereita ainoastaan muutamia kasvokkain. Maastossa tehtävät tarkastuskäynnit olen tehnyt aina työparin kanssa, ja ne ovat minusta tämän työn paras osuus. Jokainen päivä on erilainen ja olen saanut oppia valtavasti uutta. Jag är glad för mitt jobb! 😊

Alkuun minua mietitytti valvonta-alueen kaksikielisyys, sillä toinen kotimainen kielemme ei kuulunut vahvuuksiini. Ymmärsin ruotsinkielistä keskustelua hyvin, mutta oma sanavarastoni ei ollut alkuun laaja ja olin ehkä jopa arka käyttämään sitä! Nyt koen, että olen kehittynyt kielitaidossa ja olen käytännön, kuuntelemisen ja lukemisen kautta oppinut hurjasti varsinkin ammattisanastoa. Kaksikielisyys on rikkaus, jonka haluaisin itsekin omistaa.

Ha en fin höst allihopa! 😊

Nainen tabletti kädessä pellolla

Johanna Mäki

Tarkastaja

(Kuvassa valvontakäynnillä valvonta-alueemme eteläosassa. Tabletilta näen lohkon tiedot ja valvottavat tukiehdot. Kuvan kasvi on öljyretikka, jota käytettiin tässä tapauksessa perunan saneerauskasvina.)

Kommentointi on suljettu.

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: