Sommaren från åkerövervakares synpunkt

Tjänare!

Jag är Johanna Mäki, nybliven agrolog (YH) från Ilmajoki. I juni började jag jobba med åkerövervakning vid NTM-centralen i Österbotten och jag har blivit ombedd att dela mina tankar om sommaren som gått.

Sommaren gick i ett huj. Jag minns fortfarande den första morgonen då jag skulle träffa min chef vid Ämbetshusets info. Före det hade vi bara ”träffats” på Teams, det nya normala. Jag blev väl mottagen och efter att ha tagit in det praktiska fick jag genast börja jobba på riktigt då vi efter midsommaren började med övervakningsbesöken. I början av sommaren fick jag också ett trevligt extrajobb, jag har nu och då lagt ut innehåll om åkerövervakning på Österbottens NTM-centrals instagram.

I år har växtperioden varit minst sagt intressant. En sen, regnig vår som övergår i en långvarig värmebölja har varit standardtemat i våra samtal med odlarna. De pågående delvis hårda regnen är en allt tyngre belastning för växtbestånden. Jag har hört sägas att inget år är det andra likt.

Det finns väldigt många vattendrag på det område som vi övervakar och jag blev redan på förhand påmind om att jag helt säkert kommer att få granska vägrenar och vattendrag. Och så har det verkligen varit! Tummen upp för jordbrukarna som skött om dem, för min egen del kan jag åtminstone konstatera att största delen var i bra skick.

På grund av den rådande situationen jobbar vi i huvudsak på distans, men fältbesöken görs förstås på plats med iakttagande av tillräckliga avstånd. Därför har jag endast kunnat träffa några av mina kolleger face-to-face. Kontrollbesöken på fältet har jag alltid gjort tillsammans mitt arbetspar och det har varit det bästa med jobbet. Varje dag är annorlunda och jag har lärt mig massor med nytt. Jag är glad för mitt jobb! 😊

I början gjorde områdets tvåspråkighet mig lite fundersam, för det andra inhemska språket hörde inte till mina starka sidor. Jag kunde följa med svenska diskussioner bra, men i början var mitt eget ordförråd ganska litet och jag var t.o.m. kanske lite rädd att använda det! Nu känns det som att jag utvecklat mina språkkunskaper och via det praktiska arbetet och genom att lyssna och läsa har jag lärt mig väldigt många nya ord som har med arbetet att göra. Tvåspråkigheten är en rikedom som jag själv skulle vilja ha.

Ha en fin höst allihopa! 😊

Kvinna på åker med en tablet på handen

Johanna Mäki

Inspektör

(På bilden är jag på övervakningsbesök i den södra delen av vårt övervakningsområde. Via tabletten ser jag skiftets uppgifter och vilka stödvillkor som ska kontrolleras. Växten på bilden är oljerättika som i det här fallet användes som saneringsväxt för potatis.)

Kommentointi on suljettu.

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: