Hej!
Jag heter Maiju Jussila. Jag är en 25-årig blivande förvaltningsmagister. Avsikten med denna text är att berätta lite om mina erfarenheter hur det var att vara som praktikant samt om övergången till sakkunnigarbetet efter praktikperioden. Under sommaren var jag i högskolepraktik vid Österbottens arbets- och näringsbyrå. Jag fick möjligheten att stanna kvar och samla arbetserfarenhet som sakkunnig och jag tog ivrigt emot denna möjlighet. Efter en praktik på tre månader hade jag just hunnit komma riktigt i gång med arbetet. Det kändes att först mot slutet av praktiken förstod jag vad detta arbete går ut på.
Att arbeta på TE-byrån är min första kontakt med arbetslivet inom min egen bransch. Min första dag som praktikant var förstås spännande, men samtidigt vågade jag lita på min kompetens. Kamratstöd fanns till all lycka inom räckhåll, eftersom också några andra nya anställda började arbeta samtidigt som jag. Jag arbetar med arbetsförmedling, dvs. mina dagar består vanligen av att uppdatera sysselsättningsplaner tillsammans med kunderna, av att utarbeta utlåtanden gällande utkomstskyddet för arbetslösa och dessutom kan jag under dagens lopp behandla både elektronisk som fysisk post – vid tjänster för personkunder fattar vi till exempel beslut om arbetsprövning, om 4 månaders företagsförsök med arbetslöshetsförmån och om studier i bisyssla. Arbetet är självständigt, men hjälp har alltid funnits till hands från andra sakkunniga (stort tack för detta).
Sommaren gick och praktikanttiteln flyttades snabbt åt sidan. I augusti inledde jag arbetet som sakkunnig vid sidan om studierna. Jag har fått mina studier att gå ihop med arbetet, eftersom jag jobbar en del av veckan. Det kändes bra att övergå till sakkunniguppgifterna efter praktikperioden. Jag har möjlighet att fortsätta att utveckla min kompetens och att lära mig nytt. Jag får också väldigt värdefull arbetserfarenhet med tanke på framtiden.
Att arbeta inom staten väcker säkert många olika uppfattningar. De senaste fyra åren har jag bara hört erfarenheter av att arbeta inom den offentliga sektorn, samt läst om dem från läroböcker. En del personer talar för att arbeta inom staten, och en del tycker mera om den privata sektorn. Enligt mina erfarenheter är det angenämt att jobba inom staten. Arbetsdagen som en sakkunnig vid TE-byrån är mångsidig, eftersom situationer för varje kund är olika. Det bästa i det här arbetet är att jag kan göra samhälleligt betydelsefullt arbete samt att jag kan hjälpa andra människor. Kundorienterad service är en av de viktigaste egenskaperna inom den offentliga sektorn. Tack vare dessa saker upplever jag att arbetet inom den offentliga sektorn är det lämpligaste alternativet för mig.
De senaste månaderna har varit mycket lärorika. Jag börjar nu mitt sista år vid universitetet och jag har fått mycket perspektiv inför framtiden samt idéer för min pro gradu-avhandling. Jag skrev min kandidatavhandling om förändringsstyrning och om organisationsförändring och jag har funderat på att fortsätta med temat i min pro gradu-avhandling. Den organisationsförändring som drabbat TE-byrån är också eventuellt med i min kommande avhandling.
Detta arbete har gett mig mycket. Även om jag inte är utexaminerad, upplever jag mig redan vara en sakkunnig inom branschen – förstås finns det mycket att lära sig ännu, eftersom det livslånga lärandet aldrig upphör.
Jag önskar en trevlig höst till er alla! 😊
