#valtiollatöissä – Harjoittelijasta asiantuntijaksi

Hei!

Nimeni on Maiju Jussila. Olen 25-vuotias tuleva hallintotieteiden maisteri. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on kertoa hieman kokemuksiani harjoittelijana olosta, sekä asiantuntijuuteen siirtymisestä harjoittelukauden päättyessä. Kesän ajan olin korkeakouluharjoittelussa Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistossa. Sain tilaisuuden jäädä kerryttämään työkokemusta asiantuntijana, ja minähän tartuin tähän tilaisuuteen innolla. Kolmen kuukauden harjoittelun jälkeen olin vasta päässyt työntekoon kunnolla kiinni. Tuntui, että vasta harjoittelun loppuvaiheessa ymmärsin, minkälaista tämä työ on. 

Työskentely TE-toimistossa on ensimmäinen kosketukseni oman alani työelämään. Ensimmäinen päiväni harjoittelijana oli tietenkin jännittävä, mutta samalla uskalsin luottaa omaan osaamiseeni. Vertaistukea oli onneksi saatavilla, sillä kanssani aloitti muutama muukin uusi työntekijä. Työskentelen työnvälityksessä, eli päiväni koostuu tavallisesti työllistymissuunnitelmien päivittämisestä yhdessä asiakkaiden kanssa, työttömyysturvalausuntojen laatimisesta, ja lisäksi päivään voi kuulua niin sähköisen kuin fyysisenkin postin käsittelyä -henkilöasiakaspalvelussa teemme esimerkiksi päätöksiä työkokeilusta, 4 kuukauden yrittäjyyskokeilusta työttömyysetuudella sekä sivutoimisista opinnoista. Työskentely on itsenäistä, mutta apua on aina ollut saatavilla muilta asiantuntijoilta (iso kiitos tästä).

Kesä ja harjoittelijan titteli siirtyivät nopeasti sivuun, ja elokuussa aloitin työt asiantuntijana opiskelun ohella. Olen saanut soviteltua opintoni hyvin töiden kanssa, sillä teen osa-aikaista työviikkoa. Siirtyminen asiantuntijan tehtäviin harjoittelun päätteeksi tuntui hyvältä. Minulla on tilaisuus jatkaa oman osaamisen kehittämistä ja uuden oppimista. Saan myös todella arvokasta työkokemusta tulevaisuutta varten. 

Valtiolla työskentely herättää varmasti monia erilaisia mielikuvia. Viimeiset neljä vuotta olen vain kuullut kokemuksia julkisella sektorilla työskentelystä, sekä lukenut siitä oppikirjoista. Toiset puhuvat valtiolla työskentelyn puolesta, kun taas toiset taas suosivat yksityistä sektoria. Omien kokemuksieni perusteella valtiolla työskentely on mieluisaa. TE-toimiston asiantuntijan työpäivä on monipuolinen, sillä jokaisen asiakkaan tilanne on erilainen. Parasta tässä työssä on se, että pääsen tekemään yhteiskunnallisesti merkittävää työtä, sekä auttamaan muita ihmisiä. Asiakaslähtöisyys on yksi tärkeimmistä julkisen sektorin ominaisuuksista. Näiden asioiden vuoksi koen, että julkisella puolella työskentely on minulle sopivin vaihtoehto. 

Viime kuukaudet ovat olleet opettavaisia. Minulla lähtee käyntiin viimeinen vuosi yliopistossa, ja olen saanut paljon perspektiiviä tulevaisuuteen sekä ideoita pro gradu-tutkielmaan. Kirjoitin kandidaatintutkielman muutosjohtamisesta ja organisaatiomuutoksesta, ja olen pohtinut jatkavani aiheen parissa pro gradu-tutkielmaan. TE-toimiston kohtaama organisaatiouudistus onkin mahdollisesti mukana tulevassa tutkielmassani.

Tämä työ on antanut minulle paljon. Vaikka en ole vielä valmistunut, koen jo olevani oman alan asiantuntija – toki vielä on paljon opittavaa, sillä elinikäinen oppiminen ei pääty koskaan.

Mukavaa syksyä kaikille! 😊

Kommentointi on suljettu.

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: