Poweria biokaasusta

Ullavalaisen Klemolan tilan liepeillä parveilee autoja ja ihmisiä. Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua. Tänään Klemoloilla on avoimen ovien päivä. Väkeä on saapunut paikalle niin Ullavalta kuin kauempaakin ihmettelemään tilan tuliterää biokaasulaitosta.

Klemolan tila on maitotilaksi valtava. Tila tuottaa yhteensä 3,6 miljoonaa maitolitraa vuodessa. Se on kehittänyt toimintaansa vuosien varrella aktiivisesti, minkä seurauksena 580 naudan tila on maatalouden innovaatioiden aallon harjalla. Suurella tilalla on kuitenkin suuret kulut. Tilan sähkönkulutus on noin 550 MWh vuodessa. Nouseva sähkön hinta syö nopeasti tilan kannattavuutta.

– Ajatus biokaasusta lähti liikkeelle vuonna 2003, kun harjoittelija siitä alkoi puhumaan, kertoo tilan isäntä Petri Klemola.

Vuonna 2003 aika ei ollut vielä kypsä biokaasulle. Siitä alkoi kuitenkin vuosien harkinta, uuden opiskelu ja tutustuminen erilaisiin mahdollisuuksiin. Lopulta päätös biokaasulaitoksesta sinetöitiin maaliskuussa 2021. Kuokka osui maahan juhannuksen tienoilla, ja jo helmikuussa generaattoria alettiin käynnistämään. Käynnistys on pitkä prosessi, ja täydellä teholla laitos alkaa käymään syksyllä.

Mies ja nainen, taustalla maatilan rakennus.
Klemoloita kahdessa sukupolvessa: tilan isäntä Petri ja tulevan sukupolven edustaja Sara. – On mukavaa tehdä tilan eteen töitä, kun tietää, että tilalla on tulevaisuus, kertoo Petri Klemola.

Biokaasulaitos mahdollistaa Klemoloille lähes täyden energiaomavaraisuuden. Sähkölaskun roiman leikkaantumisen lisäksi biokaasulaitos mahdollistaa tilalle muitakin säästöjä. Kun kuiviketta voidaan separoida mädätysjäännöksestä, vältetään pitkä penni kuivikekuluissa. Myös lannoitekulut vähenevät biokaasulaitoksen myötä noin puoleen entisestä. Noin kolmenkymmenen vuoden elinkaaren aikana biokaasulaitos maksaa itsensä useasti takaisin.

Suomen maatiloilla muhii ruskeaa kultaa

Suomessa syntyy lantaa vuosittain jopa 20 miljoonaa tonnia. Sen sisältämissä ravinteissa piilee valtava energiavaranto. Klemolan tilan biokaasulaitoksen tuottama energia käytetään tilan omiin tarpeisiin, mutta tulevaisuudessa maatilojen biokaasulaitoksilla voi olla entistä laajempi rooli yhteiskunnan energiantuotannossa. Luonnonvarakeskus Luken mukaan lannasta tuotetun biokaasun vuosittainen energiasisältö Suomessa voisi olla jopa 1,5 terawattituntia, mikä vastaa esimerkiksi noin 170 miljoonaa litraa bensiiniä.

Klemolan laitoksen on tuottanut Haapaveteläinen Demeca Oy. Demecan edustajan Sami Vinkin mukaan biokaasulaitosten suosio on selkeässä kasvussa. Päällimmäinen syy Demecan asiakkaiden biokaasuinvestointeihin on ollut mahdollisuus minimoida tilan energiakulut. Yhteistyö laitetoimittajan kanssa ei lopu reaktorin käynnistyessä, vaan Demeca huolehtii järjestelmän toimivuudesta vielä pitkällä tulevaisuudessa.

Kolme miestä keskustelee
Biokaasusta keskustelemassa Pohjanmaan ELY-keskuksen yritystutkija Heikki Rautio, Demecan Sami Vinkki ja tilalla piipahtanut Toholampilainen Ilpo Wennström. Wennström on itsekin tilallinen. Hänellä on suunnitelmissa jo toinen biokaasulaitos. Toisen laitoksen myötä Wennströmin tila voi myydä energiaa myös sen ulkopuolelle, esimerkiksi liikennekäyttöön auton polttoaineeksi. Energian ulosmyynti tuo lisää tulonlähteitä tilalle.  – Ensimmäisen biokaasulaitoksen tuomat säästöt ovat olleet jopa suuremmat, kuin alun perin laskettiin, toteaa Wennström.

Ruoantuotannon energiaomavaraisuus on ennen kaikkea huoltovarmuuskysymys. Biokaasulaitokset takaavat sen, että puhdasta ja turvallista ruokaa voidaan tuottaa myös poikkeusoloissa tuontienergiasta riippumattomasti.

Päästöt laskuun biokaasulla

Maatilojen biokaasulaitokset mahdollistavat kasvihuonekaasujen päästövähennykset kolmella tavalla. Ensimmäinen niistä on se, että biokaasu mahdollistaa fossiilisista energialähteistä luopumisen. Lisäksi biokaasu vähentää lannasta vapautuvia energiapäästöjä sekä vähentää typpilannoitteiden ostotarvetta ja sitä kautta niiden valmistuksesta aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä.

Vuonna 2020 maatalouden päästöt olivat yhteensä 14 prosenttia Suomen päästöistä. Yksi keino leikata päästöjä vaarantamatta kotimaista ruoantuotantoa on biokaasun tuotannon lisääminen. Isossa mittakaavassa lannan tehokkaampi hyötykäyttö biokaasun tuotannossa voisi vähentää tarvetta raivata turvemaita pelloksi.

– Tänä vuonna biokaasulaitoksiin voi saada avustusta ELY-keskukselta 50 %. Ensi vuonna alkaa uusi rahoituskausi, jolloin myös tukiehdot ja -tasot voivat hieman muuttua. Tarkempaa tietoa uusista säännöksistä ja tukitasoista saadaan loppuvuoden aikana, kertoo yritystutkija Heikki Rautio Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Biokaasulaitos
Klemolan tilan biokaasulaitoksen reaktoritilavuus on 2200 kuutiota.
Laitoksen moottori.
Klemolan tila on perheyritys, jota pyörittävät veljekset Petri ja Pekka perheineen. Tilalla aloitetaan rohkeasti uusia projekteja, eikä investointeja pelätä. Yksi tilan vahvuuksista on hyvä työporukka.

Kommentointi on suljettu.

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: