Vad är Leader?

Ett blogginlägg av en Leader-expert efterfrågades. Vanligen är det Leader-gruppernas verksamhetsledare eller ordföranden som skriver dem. De är ju också helt rätt personer att berätta om utvecklingsverksamhet utifrån lokala behov, dvs. ett handlingssätt som grundar sig på tanken att invånarna på ett område är områdets bästa experter och utvecklare. Denna gång bestämde jag mig ändå för att själv fatta tangentbordet och ventilera mina tankar om verksamheten ur min synvinkel som kommunikationsplanerare. Min arbetsbild kretsar inte kring författningar eller särdragen i det elektroniska ansökningssystemet Hyrrä utan kring projekt och deras verksamhet, inverkan, människorna och historierna bakom projekten.

Jag har arbetat i mer än tio år för två Leader-grupper, Aktion Österbotten vars område sträcker sig från Kristinestad till Karleby och Kyrolandets Leader-grupp Yhyres ry. Den första är en av de största grupperna i Finland och den andra en av de minsta. De har ändå ett gemensamt mål: att finansiera projekt som genomförs av allmännyttiga föreningar på området och bevilja stöd till företag på landsbygden med vårt välbefinnande i åtanke. Även om det är invånarna och företagarna själva som kommer med idéerna enligt nerifrån upp-principen, så sitter vi inte och väntar på att de ska dyka upp i Hyrrä, utan vi är också själva aktivt med och utvecklar och nätverkar på vårt område.

Vi kan inte skryta med projekt som har en stor budget, utan vi börjar ofta i liten skala och hoppas att fröet ska gro och i sinom tid växa till något stort. Vår påverkan har inte nödvändigtvis så stort genomslag i medierna. För oss är det betydelsefullt att t.ex. kunna grunda en byaförening i en avsomnad by, stöda fritidsaktiviteter som ökar användningen av byahusen eller finansiera projekt som ökar gemenskapen och stärker t.ex. ungas och invandrares känsla av att höra hemma på orten. Som bäst innebär det i sin tur att byskolan får fler elever och branscher med arbetskraftsbrist får personal.

Eftersom vi inte finansierar föreningars och företags basverksamhet, utan förutsätter utvecklingsåtgärder, kan vi med fog säga att vi skapar upphov till något nytt. Jag kan inte låta bli att igen en gång briljera med en viss företagsidé som inte många trodde på, men för vars förstudier vi beviljade Leader-stöd. Den idén kom att också förändra hela kommunen där företaget ligger. Då jag år 2006 jobbade som reporter för Helsingin Sanomat reste jag till Storkyro för att på måfå skriva en artikel vad som finns där. Här kan jag väl avslöja att jag inte litade på slumpen, utan min vän ordnade så att jag fick träffa hennes föräldrar och ro i Kyro älv med Storkyros gamla kyrka i bakgrunden för att sätta färg på artikeln. Jag besökte också banken i centrum och där nämndes Oltermanni, en ost som tagits fram vid andelsmejeriet i Storkyro. Man behöver inte längre söka efter specialiteter i Storkyro, i samma andelsmejeri tillverkas numera världskänd rågwhiskey och gin. Kyrö Distillery, som man kan säga har gjort skäl för sitt Leader-stöd, lockar fler turister till orten än vad orten har invånare.  I Storkyro finns nu också andra djärva och innovativa företagare som bl.a. tillverkar honung, surfvax och inhemsk kosmetik. Även dessa företag har fått stöd via Leader-finansiering.

Då pengar inte växer på träd, för budgeterna och stödsummorna är begränsade, frodas innovativitet och uppfinningsrikedom. Ett bevis på det är bl.a. skidskyttearenan på Vargberget i Närpes vars teknik väckt förundran hos också internationella besökare. Det stora antalet vandringsleder och utegym, som t.ex. aktivitetsparken i Norrnäs, har fått en stor betydelse framför allt under coronatiden. På vårt område kan man bekanta sig med Finlands största båtmuseum, Kvarkens båtmuseum, i Stundars museiby kan man ströva omkring och njuta av den gammaldags atmosfären och i Replot kan man ta ett dopp i havet vid den välskötta simstranden i Sommarösund. För det och mycket annat får man tacka det stora antal föreningar och ungdomsföreningar som har restaurerat och uppfört objekt med hjälp av Leader-finansiering till nytta för alla invånare, även stadsbor och turister.

Vi samlar regelbundet in respons för de synpunkter som vi får av invånare och stödsökande är en viktig mätare för oss. I vår enkät Aktion Österbottens vänner fick vi bl.a. följande omdöme:

Det är bra att det finns en aktör som främjar boendet på området och arbetar för att göra invånarnas röster hörda.

Tillsammans kan vi skapa lycka.

Vi fortsätter att jobba för hela Österbotten och Mellersta Österbotten!

Kirsi Tikkanen

En kvinna ler

kommunikationsplanerare Lyhde III-projektet

Kommentointi on suljettu.

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: