Dalbo Must mehustaa koko perheen voimin

Soklotin kylä hieman Uudenkaarlepyyn ulkopuolella kylpee kevätauringossa. Maaseudun rauhallisessa idyllissä sijaitsee pieni mehustamo nimeltään Dalbo Must. Keväällä mehustamon tiloissa on siistiä ja hiljaista. Todelliseen eloon mehustamo herää aina syksyisin omenakauden alkaessa.

Dalbo Mustin perustivat Janet Backman ja Charlotta Sundqvist perheineen vuonna 2013. Mehustamo on perheyritys, joka yhdistää kahta sukupolvea, sillä Janet ja Charlotta ovat äiti ja tytär. Syksyisin omenakauden ollessa kuumimmillaan työtä mehustamossa riittää koko perheelle. Tänä keväänä yrityksessä harkitaan myös ensimmäisen perheen ulkopuolisen työntekijän palkkaamista seuraavalle syksylle.

– Se on iso askel, toteaa Janet Backman.

Idea perustaa mehustamo sai alkunsa perheen omista omenapuista. Perhe oli jo vuosien ajan teetättänyt omenoistaan mehua. He näkivät, että kysyntää mehustamolle olisi, sillä alueen pihoilla näkyi paljon omenapuita, joiden omenoita ei hyödynnetty täydessä potentiaalissaan. Lisäksi Janet oli jäämässä eläkkeelle, ja jonkun uuden projektin aloittaminen tuntui ajankohtaiselta. Tytär Charlotta puolisoineen käy puolestaan päivätöissä muualla. Syksyn sesonkiin painottuva liiketoiminta sopii hyvin sivutoimiselle yrittäjälle. Yrittäjyys yhdessä perheen kanssa on onnistunut toistaiseksi hyvin.

– Nuorempi sukupolvi keksii hieman enemmän uusia ideoita, kuin vanhempi, Backman naurahtaa.

Enemmän mehua – vähemmän hävikkiä

Kysyntä mehustamolle on ollut suurta, vaikka kiireen keskeltä yritys ei olekaan ehtinyt aina markkinoida palveluaan. Pienellä paikkakunnalla sana leviää nopeasti, ja tarve saada omenat hyötykäyttöön on suurta. Jopa kauempana asuvat omenapuun omistajat ovat löytäneet Dalbo Mustin. Monella suomalaisella on pihassaan omenapuita. Yhdestä omenapuusta saatava sato on suuri, ja omenapuita saattaa kasvaa pihalla useampia. Suuren omenasadon hyödyntäminen voi olla haastavaa, vaikka siitä valmistaisikin hilloa ja sosetta.

Tähän tarpeeseen mehu on omiaan. Pastöroitu omenamehu säilyy avaamattomana jopa yli vuoden. Kahdesta omenakilosta saa noin litran omenamehua. Jos omenasato on suurempi kuin tarve mehulle, Dalbo Must voi ostaa asiakkaaltaan omenoita myös omaa mehutuotantoaan varten. Dalbo Mustin lisäaineetonta omenamehua ja omena-aroniamehua voi ostaa paikallisilta pohjalaisilta jälleenmyyjiltä, kuten Gårds-Smakilta tai Bodenboxilta.

Hävikin pienentäminen ja omavarainen elämäntapa kiinnostaa sekä nuoria ja vanhoja.

– Olemme tunnistaneet asiakkaistamme erityisesti kaksi ryhmää. Nuoret, maaseudulle muuttaneet ovat kiinnostuneet ekologisesta elämäntavasta ja toisaalta vanhempi sukupolvi on tottunut hyötykäyttämään kaiken syötäväksi kelpaavan, pohtii Charlotta Sundqvist.

Kaksi naista hymyilee, taustalla kyltti, jossa lukee Dalbo Must
Janet Backman (vas.) ja Charlotta Sundqvist

Investoinnista uusia innovaatioita

Vuonna 2015 yritys investoi uusiin tuotantotiloihin. Viime vuonna, noin kuutta vuotta myöhemmin oli aika investoida uudelleen, tällä kertaa uuteen tuotantolinjaan.  Uuden linjaston myötä mehustamo voi ottaa vastaan entistä enemmän omenoita ja tuottaa enemmän mehua. Uuden tuotantolinjan myötä yrityksellä on suunnitelmissa kasvattaa tuotevalikoimaansa uudella tuotteella: jääsiiderillä. Jääsiideri on alkujaan kanadalainen juoma, jota valmistetaan jäätyneestä omenamehusta.

Tuote on suomalaisilla markkinoilla suhteellisen uusi. Kysyttäessä, miten jääsiideri eroaa tavallisesta omenasiideristä, Charlotta vertaa eroa viinin ja portviinin eroihin. Jääsiideri on maultaan makeampaa ja täyteläisempää, minkä lisäksi jääsiiderissä on tavalliseen siideriin verrattuna suurempi alkoholiprosentti. Yrityksen pitkän aikavälin tavoite on saada tuote Alkon hyllyille myytäväksi.

– Sitä ennen on vielä selvitettävänä paljon alkoholin myyntiin ja valmistamiseen liittyviä lupa-asioita, naurahtaa Charlotta. 

Omenoita murskaimessa
Uusi tuotantolinja täydessä vauhdissa.

Kommentointi on suljettu.

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: