Kan du identifiera din egen kompetens?

Den här veckan firas den riksomfattande Upptäck ditt kunnande -veckan. Syftet med veckan är att påminna oss alla om det kunnande som vi har samlat under årens gång. Om man tänker på det egna kunnandet, är det kanske lättare att räkna upp de kunskaper som man har fått via studier eller i arbetslivet – även om de alla inte heller är alltid lätta att känna igen. Ofta har vi också många andra kunskaper som har samlats på fritiden, på kurser, i hobbyverksamhet, antingen så att man blivit lärd eller att man själv lärt sig dessa. För vilket av ditt kunnande är du speciellt stolt över?

Allt man lärt sig är till nytta under livet, i arbetslivet och också utanför det. De första sommarjobbserfarenheterna, hobbyer från barndomen till vuxenlivet, förtroendeposter, verksamhet i föreningar, allt ger viktiga färdigheter för det kommande livet. Också alla livserfarenheter har gett oss lärdom. De finaste stunderna som gett oss förtroende och säkerhet. De jobbigaste stunderna och hur man kommit genom dem.

Som arbetssökande är det också viktigt att identifiera och lägga ord på sitt eget kunnande så omfattande som möjligt. Ett helt färdigt kunnande till en viss arbetsuppgift finns det sällan, inlärningen är kontinuerlig, som sker såväl i arbetslivet som utanför arbetslivet. Det är dock möjligt att även en liten kompetens som förvärvats tidigare är just den avgörande faktorn som får arbetsgivaren att välja just dig till uppgiften. Därför är det bra att poängtera så mycket som möjligt av det egna kunnandet när man söker arbete. Man måste dock komma ihåg att kompetensen i och för sig är viktig även om man inte skulle bli vald till just den uppgiften.

Under åren har jag själv lärt mig värdesätta mycket av det jag lärt mig, men jag skulle säga att speciellt stolt är jag över min improvisationsteaterutbildning och -kompetens som har gett mig många verktyg både till mitt arbetsliv och som livet i över lag. Vid improvisation lyssnar man på den andra, hjälper kompisen, ger och tar emot erbjudanden, lär sig kasta i nuet, leva i nuet. Också livet i sig har gett många lärdomar på min egen väg.  

Om du vill ha hjälp med att hitta och ge ord för dina egna starka sidor och din kompetens, bekanta dig med Upptäck ditt kunnande -verktygslåda, som du hittar på sidorna för Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning: https://jotpa.fi/sv/aktuellt/upptack-ditt-kunnande/verktyg/:language/sv.


Vi är alla kunniga och alla vår kompetens behövs!

Anne-Mari Ikola
Specialplanerare
NTM-centralen i Österbotten

Kommentointi on suljettu.

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: