Osaatko sinä nimetä oman osaamisesi?

Tällä viikolla on vietetty valtakunnallista Osaaminen näkyviin -viikkoa. Viikon tarkoituksena on muistuttaa meitä kaikkia kaikesta siitä osaamisesta, jota meille on vuosien saatossa kertynyt. Jos miettii omaa osaamistaan, on ehkä helpompi luetella kaikki ne opit, joita on kertynyt opinnoista tai työelämästä – vaikka niitäkään ei ole kaikkia aina helppo tunnistaa. Usein meillä on kuitenkin myös paljon muita taitoja, joita on kertynyt vapaa-ajalla, kursseilla, harrastuksissa, joko opetettuina tai itse opittuina. Mistä osaamisestasi sinä olet erityisen ylpeä?

Kaikesta opitusta on hyötyä elämän varrella, työelämässä ja myös sen ulkopuolella. Ensimmäiset kesätyökokemukset, harrastukset lapsuudesta aikuisuuteen, luottamustoimet, järjestötoiminta, kaikki antavat tärkeitä taitoja tulevaan. Myös kaikki elämänkokemukset opettavat. Hienoimmat hetket ja niiden tuoma luottamus ja varmuus. Synkimmät vaiheet ja niistä ylös ponnistaminen.

Työnhakijana on myös tärkeää tunnistaa ja sanoittaa oma osaaminen mahdollisimman laajasti. Täysin valmista osaamista tiettyyn työtehtävään on harvoin, oppiminen on jatkuvaa, läpi työelämän ja elämän tapahtuvaa. On kuitenkin mahdollista, että pienikin jo ennalta hankittu osaaminen on juuri se ratkaiseva tekijä, joka saa työnantajan valitsemaan tehtävään juuri sinut. Siksi onkin hyvä korostaa mahdollisimman laajasti omaa osaamistaan työtä hakiessa. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että osaaminen itsessään on arvokasta, vaikka juuri kyseiseen tehtävään ei tulisikaan valituksi.

Itse olen vuosien mittaan oppinut arvostamaan monenlaista oppimaani, mutta sanoisin, että erityisen ylpeä olen omasta improvisaatioteatterikokemuksestani ja -osaamisestani, joka on antanut paljon työkaluja niin työelämääni kuin elämään ylipäänsä. Improvisaatiossa kuunnellaan toista, autetaan kaveria, annetaan ja vastaanotetaan tarjouksia, opitaan heittäytymään, eletään hetkessä. Myös elämä itsessään on heittänyt paljon oppeja oman tieni varrelle.

Jos haluat apua omien vahvuuksiesi ja osaamistesi löytämiseen ja sanoittamiseen, kokeile vaikka Osaaminen näkyviin -työkalupakkia, jonka löydät Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen sivuilta: https://jotpa.fi/fi/ajankohtaista/osaaminen-nakyviin/tyokalut/.


Me kaikki osaamme ja meidän kaikkien osaamista tarvitaan!

Anne-Mari Ikola
Erikoissuunnittelija
Pohjanmaan ELY-keskus

Kommentointi on suljettu.

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: