Vuonna 2016 avointen työpaikkojen määrä alkoi kasvaa: työllisyys parani ja työttömyys väheni. Koronakriisin myötä työmarkkinoiden kysyntä vähentyi väliaikaisesti. Työmarkkinat kuitenkin toipuivat nopeasti koronakriisin jälkeen. Avointen työpaikkojen määrä on noussut koronakriisiä edeltävän tason ylitse jo keväällä 2021, ja on vain jatkanut nousuaan. Työnantajat sen sijaan kokevat työvoima- ja osaajapulaa, kun heillä on vaikeuksia löytää sopivia työntekijöitä avoimiin työpaikkoihin. Yksi tällaisista osaajapulan kanssa kamppailevista yrityksistä on Kälviän Kaffeli – Pekan Pizza.
Kälviän Kaffeli – Pekan Pizza sijaitsee Kokkolasta 15 kilometriä pohjoiseen. Liikenneaseman perustivat Jukka ja Leena Borén vuonna 1987, jolloin Kaffeli oli aikansa suurimpia liikenneasemia. Neljä vuotta sitten puikkoihin siirtyivät lapset Sanna-Maija Kauppi ja Pekka Borén. Kaffelilta löytyy laaja valikoima kahvilatuotteista à la carte -annoksiin, autotarvikepuolen palveluita sekä tankkauspiste. Vuodesta 2019 lähtien tiloissa on myös toiminut pizzeriatoiminta nimeltä Pekan Pizza.
Sukupolven vaihdoksen jälkeen työvoiman saaminen on ollut valtava haaste, joka on vain kasvanut neljän vuoden aikana, kun Pekka ja Sanna ovat toimineet Kaffelin yrittäjinä. Yksi haasteista on Kaffelin maantieteellinen sijainti, sillä ravintola-liikenneasema sijaitsee ison kaupungin ulkopuolella.
”Kaikki pitää olla nykyään lähellä”, tuumaa Pekka.

Rekrytointiprosessin haasteet
Uusi työnhakumalli, joka tuli voimaan toukokuussa 2022, toi muutoksia työttömän työnhakijan velvollisuuksiin ja oikeuksiin. Työttömän työnhakijan on haettava pääsääntöisesti vähintään neljää työpaikkaa kuukaudessa. Sanna kertoo, että lakiuudistuksen myötä he eivät aina tiedä, mikä kaikkien työnhakijoiden todellinen motivaatio on, ja se on tuonut rekrytointiin valtavasti lisää haasteita. Pekka ja Sanna ovat myös panneet merkille, että yhteiskunnassa erilaiset elämänhallinnalliset ongelmat ovat lisääntyneet, ja ne voivat usein myös olla esteenä työnteolle.
”Hyvin mustalta näytti taivaanranta, kun ajateltiin, että miten me voidaan selvitä”, Sanna muistelee.
Kesällä 2022 Kaffelille tuli tarve palkata uusi henkilö vakituiseen työsuhteeseen leipomaan pizzoja ja muihin tehtäviin ravintolassa. Haku laitettiin auki ja Pekka ja Sanna olivat myös paikalliseen työ- ja elinkeinotoimistoon yhteydessä. Hakemuksia tuli, mutta uuden työnhakumallin takia massasta oli vaikea löytää niitä henkilöitä, jotka oikeasti halusivat töihin. Pekka ei tarkastele hakijoiden taustoja. Hänelle työkokemus ja koulutus ei ole se tärkein asia hakijassa, vaan motivaatio ja asenne ovat ratkaisevin seikka.
”Jos oppimishalu on korkealla ja on halu menestyä ja kasvaa työhön, niin minä arvostan sitä”, kertoo Pekka.
Sen oikean henkilön löytäminen
Sanna otti uudelleen yhteyttä Pohjanmaan TE-toimistoon ja kertoi heidän haasteistaan löytää sopiva tekijä. Jotta mahdollisten hakijoiden joukosta saataisiin mahdollisimman laaja, uusi hakemus laitettiin maailmalle. Työpaikkailmoitukseen suomen kielen taitoa ei laitettu vaatimukseksi. Hakemuksia alkoi tulla heti, jopa ulkomailta asti.
”Hakijoita oli monenlaisilla taustoilla ja motivaatio tuli ilmiselvänä esille. Monet hakemukset olivat toki tosi lyhyitä, koska englannintaito ei ollut kovin vahva”, Sanna kertoo. Mutta yksi hakemus erottui selvästi, koska se oli kirjoitettu suomeksi.
Shixin ”Jimmy” Liu tuli Suomeen Kiinasta vuonna 2012 12-vuotiaana. Ensimmäinen vuosi meni suomen kielen opiskeluun, minkä jälkeen hän suoritti yläasteen Iissä. Jimmy muutti vähäksi aikaa Rovaniemelle, missä hän opiskeli musiikkia, ja jatkoi sen jälkeen musiikin opiskelua Kajaanissa. Musiikkialan perustutkinnon suorittamisen jälkeen Jimmy muutti tyttöystävänsä luo Kuopioon, missä hän piti välivuoden ja kävi ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen.
Kaffelin työpaikkailmoituksen Jimmy näki TE-palveluiden sivuilla. Hän muistaa hakeneensa paikkaa, koska työt kuulostivat kiinnostavilta ja hän halusi oppia leipomaan pizzaa. Toinen motivaattori hakea työpaikkaa toiselta puolelta Suomea oli, että Jimmyn tyttöystävä opiskelee nykyään Keski-Pohjanmaalla.
Jimmyn hakemuksen vastaanotettuaan Pekka ja Sanna sopivat tapaamisen ja olivat Jimmyä vastassa, kun hän tuli junalla Kuopiosta työhaastatteluun. ”Ensitapaaminen oli sellainen, että Jimmy halusi nähdä Kälviää. Kierreltiin, ja hän ihastui paikkaan ja asuntomahdollisuuksiin. Hänestä paistoi läpi, että hän halusi oikeasti oppia ja kiinnostui tästä työstä”, kertoo Pekka. Ensimmäisen tapaamisen jälkeen Pekka ja Sanna auttoivat Jimmyä asunnon etsimisessä ja elokuussa 2022 Jimmy muutti Kälviälle ja aloitti työnteon Kaffelilla.

Kirjoitushetkellä Jimmy on ollut Kaffelilla töissä noin 2 kuukautta, ja kaikkien osapuolien mielestä työt ovat lähteneet hienosti käyntiin. Jimmy muistelee, kuinka tervetullut hän oli, ja kuinka hänet aidosti haluttiin työpaikalle. Sanna ja Pekka ovat alusta asti kannustaneet Jimmyä avoimin mielin oppimaan ja antamaan itselleen aikaa, sillä uudella työpaikalla on aina paljon uutta opittavaa. Sanna hehkuttaa, miten hienosti työyhteisö on ottanut Jimmyn vastaan, ja hän on saanut paljon positiivista palautetta: ”Jimmy on ylpeä siitä, missä hän on töissä. Semmoinen henkilö on timanttia meille, joka on ylpeä omasta ammattitaidostaan ja tekemisistään.”
Jimmy on viihtynyt Kälviällä. Hän nauttii paikan rauhallisuudesta. Se on hänen mukaan kiva vastakohta meluisalle Kuopion keskustalle, missä Jimmy asui aikaisemmin. Työpaikka Kälviän Kaffeli – Pekan Pizzalla on Jimmyn ensimmäinen vakituinen työpaikka. Sen löytäminen oli hankalaa. ”Pitää vain yrittää jatkaa etsimistä ja hakea semmoisia [työ]paikkoja, jotka kiinnostavat, ja tuoda esille sitä motivaatiota. Se motivaatio, se on se tärkein. Ja myös asenne, että miten sinä suhtaudut työhön”, toteaa Jimmy.
Monimuotoisen työyhteisön haasteet ja hyödyt
Kälviän Kaffeli – Pekan Pizzalla on neljä henkilöä vakituisesti töissä, Jimmyn lisäksi palkkalistoilla on kolme thaimaalaista naista. Vaikka työkieli on suomi, myös thain-kieltä kuuluu keittiössä. Nicha, joka on tullut Kaffelille töihin työviisumin kautta Thaimaasta, ei vielä puhu suomea, mutta on aloittanut suomen kielikurssin. Pekka kannustaa muita yrityksiä uskaltamaan palkata kansainvälisiä osaajia, kielitaidoista riippumatta: ”En itsekään puhu englantia, tosi heikosti. Ja minusta tuntuu, että suomen kieltä oppii siinä työn ohessa. Aina löytyy semmoista tekemistä, että pystyy tekemään ja kommunikoimaan”. Hän jatkaa nauraen: ”Me Nichan kanssa ei ymmärretä toisiamme, mutta ollaan me silti tehty töitä yhdessä, ja olen huomannut, että hän oppii tosi nopeasti suomen kieltä”.

Kielitaito tuo Kaffelille lisää tyytyväisiä asiakkaita, koska nykyään asiakkaita voidaan palvella myös thain-kielellä. Myös Kaffelin muut asiakkaat ovat tyytyväisiä ja Sanna kehuu henkilökuntaansa: ”Kaikki heissä istuu tähän työhön – tehdään työtä, kun ollaan töissä ja palvellaan asiakkaita iloisesti”. Osaajapula on jo miltei kaikkien toimialojen ongelma Suomessa. Harkitsemalla myös kansainvälisiä osaajia avoimiin työpaikkoihin voi laajentaa mahdollisuuksiaan löytää oikea henkilö töihin. Pekka suosittelee yrityksille rohkeasti kansainvälistä rekrytointia. Hänen mielestään ei kannata katsoa liikaa henkilön taustaa, vaan keskittyä henkilön halukkuuteen oppia ja tehdä töitä. Myös Sanna kannustaa kansainväliseen rekrytointiin: ”Minä näen sen kauhean positiivisena ja mukavana asiana, että me ollaan kansainvälinen työyhteisö, se on minusta hauskaa”.