Kompetensbrist var länge en utmaning – idag är Kelviåbaserade företaget en internationell arbetsgemenskap

Under 2016 började antalet lediga jobb att öka, sysselsättningen ökade och arbetslösheten minskade. På grund av coronakrisen minskade efterfrågan på arbetsmarknaden tillfälligt. Arbetsmarknaden återhämtade sig dock snabbt efter coronakrisen. Antalet lediga jobb steg redan under våren 2021 över nivån före coronakrisen och har sen dess bara fortsatt att öka. Arbetsgivare upplever brist på arbetskraft och kompetens när de har svårt att hitta lämpliga arbetare för lediga jobb. Ett företag som brottats med kompetensbrist är Kälviän Kaffeli – Pekan Pizza.

Kälviän Kaffeli – Pekan Pizza ligger 15 kilometer norr om Karleby. Bensinstationen grundades av Jukka och Leena Borén 1987, då var Kaffeli en av sin tids största bensinstationer. För fyra år sedan tog barnen Sanna-Maija Kauppi och Pekka Borén över företaget. Kaffeli erbjuder ett brett urval av allt från caféprodukter till à la carte-rätter, biltillbehör och en tankstation. Sedan 2019 har även en pizzeria vid namn Pekan Pizza funnits i lokalerna.

Att hitta arbetskraft sen generationsskiftet har varit en enorm utmaning, som bara vuxit under de fyra år som Pekka och Sanna har fungerat som Kaffelis företagare. En av utmaningarna är Kaffelis geografiska läge, eftersom restaurang-bensinstationen ligger utanför en storstad.

”Allt måste vara så nära nuförtiden”, menar Pekka.

Man och kvinna står framför en blå vägg där det finns en gul skylt med texten "Kaffeli".
Pekka Borén och Sanna-Maija Kauppi tog över Kälviän Kaffeli – Pekan Pizzan fyra år sedan.

Rekryteringsprocessens utmaningar

Den nya modellen för arbetssökande, som trädde i kraft i maj 2022, medförde förändringar i den arbetslösa arbetssökandens skyldigheter och rättigheter. En arbetslös arbetssökande ska i regel söka minst fyra arbetsplatser per månad. Sanna berättar att de i och med lagreformen inte alltid vet vad den verkliga motivationen är bland alla arbetssökande, och det har medfört en enorm utmaning för rekryteringen. Pekka och Sanna har också noterat att livshanteringsproblem har ökat i samhället, vilka ofta kan vara ett hinder för att arbeta.

”Horisonten såg mycket mörk ut när vi funderade på hur vi ska klara oss”, minns Sanna.

Sommaren 2022 uppstod behovet för Kaffeli att anställa en ny person för en fast tjänst för att baka pizzor samt andra uppgifter i restaurangen. En ansökan publicerades och Pekka och Sanna hade även kontakt med den lokala Arbets- och näringsbyrån. Ansökningar kom in, men på grund av den nya modellen för arbetssökande var det svårt att hitta de personer som verkligen ville komma för att jobba. Pekka lägger inte så mycket vikt på den sökandes bakgrund. För honom är arbetslivserfarenhet och utbildning inte det viktigaste hos en sökande, utan han anser att motivation och attityd är de viktigaste faktorerna.

”Om viljan att lära sig är hög och det finns en vilja att lyckas och utvecklas i arbetet, är det något jag uppskattar”, säger Pekka.

Att hitta den rätta personen

Sanna kontaktade Österbottens AN-tjänster på nytt och berättade om deras utmaningar med att hitta en lämplig person för jobbet. För att få ett så brett utbud av möjliga sökande som möjligt lades en ny ansökan ut till världen. Finska språkkunskaper var längre inte ett krav i arbetsannonsen. Ansökningar började komma in direkt, även från utlandet.

”Det fanns sökande från en mängd olika bakgrunder och motivationen var uppenbar. Många ansökningar var förstås väldigt korta, eftersom engelska kunskaperna inte var särskilt starka”, säger Sanna. Men en ansökan stack helt klart ut ur mängden, eftersom den var skriven på finska.

Shixin ”Jimmy” Liu kom till Finland från Kina år 2012 vid 12 års ålder. Det första året ägnade han åt att studera finska, varefter han gick ut högstadiet i Ijo. Jimmy flyttade till Rovaniemi ett tag, där han studerade musik, och fortsatte sedan att studera musik i Kajana. Efter att ha tagit sin kandidatexamen i musik flyttade Jimmy till sin flickvän i Kuopio, där han tog ett mellanår och gick en utbildning som handleder för yrkesutbildning.

Jimmy såg Kaffelis arbetsannons på AN-tjänsters hemsida. Han minns att han sökte tjänsten för att arbetet lät intressant och han ville lära sig att baka pizza. En annan motivation till att söka jobb på andra sidan Finland var att Jimmys flickvän för tillfället studerar i Mellersta Österbotten.

Efter att ha fått Jimmys ansökan kom Pekka och Sanna överens om att träffas och mötte upp Jimmy när han kom med tåg från Kuopio till en anställningsintervju. ”Första mötet gick till på så vis att Jimmy ville se Kelviå. Vi åkte runt och han blev förälskad i stället och boendealternativen. Det var tydligt på honom att han verkligen ville lära sig och var intresserad av det här jobbet”, säger Pekka. Efter första mötet hjälpte Pekka och Sanna Jimmy att hitta lägenhet och i augusti 2022 flyttade Jimmy till Kelviå och började jobba på Kaffeli.

En ung man i svart t-tröja och keps.
Shixin ”Jimmy” Liu flyttade från Kuopio till Kelviå för att jobba.

Jimmy har i skrivande stund jobbat på Kaffeli i ca 2 månader och alla parter tycker att arbetet har kommit igång bra. Jimmy minns hur välkommen han var och hur han verkligen kände sig önskad på arbetsplatsen. Sanna och Pekka har från början uppmuntrat Jimmy till att lära sig med ett öppet sinne och ge sig själv tid, för det finns alltid mycket att lära på en ny arbetsplats. Sanna hyllar hur väl Jimmy har tagits emot av arbetsgemenskapen, och han har fått mycket positiv feedback: ”[Jimmy] är stolt över var han jobbar. En sådan person är en diamant för oss, en person som är stolt över sin egen professionella kompetens och det han gör.” Jimmy trivs i Kelviå, han njuter av lugnet. Det är en trevlig kontrast till Kuopios bullriga centrum, där Jimmy bodde tidigare. Jobbet på Kälviän Kaffeli – Pekan Pizza är Jimmys första fasta jobb. Att hitta det var en utmaning. ”Man måste bara fortsätta leta och söka jobb som intresserar en, och lyfta fram ens egna motivation. Viktigaste är nog motivationen. Och även attityd, hur man förhåller sig till att jobba”, säger Jimmy.

Utmaningar och fördelar med en mångsidig arbetsgemenskap

Kälviä Kaffeli – Pekan Pizza har fyra personer fastanställda, förutom Jimmy finns tre thailändska kvinnor på lönelistan. Även om arbetsspråket är finska hörs det även thailändska i köket. Nicha, som fått sitt jobb på Kaffeli via ett arbetsvisum från Thailand, pratar inte finska ännu, men har börjat på en kurs i finska. Pekka uppmanar andra företag att våga anlita internationella talanger, oavsett språkkunskaper: ”Jag pratar inte engelska själv, väldigt dåligt. Och jag upplever att man lär sig finska språket samtidigt som man jobbar. Det finns alltid saker att göra, där man klarar sig med att endast kommunicera och göra”. Han fortsätter med ett skratt: ”Nicha och jag förstår inte varandra, men vi har ändå jobbat ihop, och jag har märkt att hon lär sig finska väldigt snabbt”.

En kvinna och ung man i svarta kläder står framför en disk i en restaurang. Bakom disken står en kvinna och en man.
Kitchadaporn Sillanpää, som står bakom disken, har jobbat i 10 år på Kälviän Kaffeli – Pekan pizza och pratar bra finska. Hennes brors dotter, Nicha, kom via arbetsvisum till Finland i mars 2022 för att jobba på restaurangen.

Språkkunskaper ger Kaffeli fler nöjda kunder, eftersom kunderna numera även kan betjänas på thailändska. Kaffelis övriga kunder är också nöjda och Sanna berömmer sin personal: ”Allt i dem passar det här jobbet – vi jobbar när vi är på jobbet och servar kunderna med ett leende.”

Kompetensbrist är ett problem i nästan alla branscher i Finland. Genom att även överväga internationella talanger till lediga jobb kan man utöka sina möjligheter att hitta rätt person för jobbet. Pekka rekommenderar företag att modigt prova på internationell rekrytering. Enligt honom ska man inte titta för mycket på personens bakgrund, utan hellre fokusera på personens vilja att lära sig och arbeta. Sanna uppmuntrar också till internationell rekrytering: ”Jag ser det som en väldigt positiv och trevlig sak att vi har en internationell arbetsgemenskap, jag tycker det är roligt”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: