Yritysten jatkuvuus on yksi vireän elinkeinoelämän kulmakivistä. Samaan aikaan yritystoiminnan jatkaminen ei ole Suomessa yhtä suosittua kuin uuden yrityksen perustaminen. Vuoden 2021 Omistajanvaihdosbarometrin mukaan Suomessa on yli 74 000 yli 55-vuotiasta yrittäjää, ja heistä yli puolet aikoo luopua yritystoiminnastaan viimeistään vuonna 2024. Jotta työpaikat ja liiketoiminta säilyvät Suomessa, tarvitaan onnistuneita omistajanvaihdoksia. Vaasanseudun Kehitys Oy:n (VASEK) yhdessä Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordian ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksen kanssa luotsaamassa Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeessa on pureuduttu juuri tähän polttavaan kysymykseen.
– Meillä ei ole varaa menettää yhtään kannattavaa yritystä sen takia, ettei niille löydy jatkajia, kertoo hankkeen vetäjä, yritysneuvoja Antti Alasaari VASEKista.
Hanke luopujien ja jatkajien apuna
Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeen kautta on kehitetty yritysten liiketoimintaosaamista ja avustettu yritysten myyntikuntoon saattamisessa. Omistajanvaihdoksia on sujuvoitettu neuvonnan avulla, tietoisuutta lisäämällä ja erilaisia materiaaleja tuottamalla.
– Hanke on ollut kasvojenkohotus omistajanvaihdoskysymyksille koko Pohjanmaan alueella, kertoo yritysneuvoja Anthony Hannus Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksesta.
Hanke onkin onnistunut herättelemään yrityksiä ajattelemaan omistajanvaihdosta hyvissä ajoin. Yrityskontakteja hankkeella on ollut sen toteutusaikana (2017–2021) huimat 1400.
– Onnistuneet omistajanvaihdokset ovat auttaneet maaseudun elinvoiman säilyttämistä ja kehittämistä. Omistajanvaihdoksen jälkeen yritykset ovat kehittyneet ja kasvaneet, kertoo yritysneuvoja Kari Myllymäki Concordiasta.
Materiaaleja erilaisiin tarpeisiin
Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeen ytimessä on ollut tiedonvälitys omistajanvaihdosten eri osapuolille. Tähän haasteeseen hankkeessa pureuduttiin erilaisten tilaisuuksien avulla, sekä tuottamalla selkeitä materiaaleja aiheeseen liittyen.
Erityisesti hankkeessa tuotetut oppaat yrityksen myyjälle, ostajalle, luopujalle ja jatkajalle ovat saaneet kiitosta. Vastaavanlaisia oppaita ei ollut saatavilla aiemmin, ja ne ovatkin löytäneet tiensä myös muiden alueiden kehitysyhtiöiden käyttöön.
Liiketoimintaan liittyvän tiedon lisäksi materiaaleissa on otettu huomioon myös ns. ”pehmeät arvot”, jotka usein jäävät vähemmälle huomiolle omistajanvaihdoksissa. Näillä pehmeillä arvoilla tarkoitetaan muun muassa sitä, miten luopuja jatkaa elämäänsä yritystoiminnan jälkeen. Toisaalta omistajanvaihdostilanteessa voidaan joutua miettimään myös sitä, miten sukupolvenvaihdostilanteessa huomioidaan muu perhe, jos vain yksi lapsista jatkaa yritystoimintaa.

Hankkeessa tuotettuja materiaaleja
Yhteistyötä halki maakunnan
Kolmen eri kehitysyhtiön yhteistyö on ollut hedelmällistä, ja sen ansiosta hanke onkin onnistunut lisäämään tietoisuutta omistajanvaihdosasioista koko maakunnan alueella.
– Hankkeessa on levitetty tietoa myös omistajanvaihdosasiantuntijoiden kesken niin, että osaamistaso on noussut, Alasaari kertoo.
Yhteistyö eri puolilla maakuntaa helpottaa myös potentiaalisen jatkajan löytymistä.
–Olemme voineet tarjota hiljaisessa myynnissä olevia yrityksiä kuntiin Pohjanmaan alueella, vaikkapa Kristiinankaupungista Pietarsaareen, kertoo yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl VASEKista.

Kolmen kehitysyhtiön yhteistyö on ollut hedelmällistä
ELY-keskus palkitsee yhdessä alueen Leader -ryhmien kanssa maaseuturahaston kuluneen ohjelmakauden vaikuttavimpia kehittämis- ja yrityshankkeita. Tarkoitus on kiittää hankkeiden toteuttajia hyvästä työstä maaseutuohjelman tavoitteiden eteen sekä levittää inspiraatiota tulevalle rahoituskaudelle. Valmisteltu Omistajanvaihdos -hanke on ehdolla Ohjelmakauden Jäänmurtaja -sarjassa. Ohjelmakauden Jäänmurtajaksi palkitaan hanke tai yritys, jolla on ollut merkittävää vaikutusta elinkeinoihin, aluetalouteen tai työllisyyteen. Voittaja palkitaan Ohjelmakauden Onnistujat -tapahtumassa 11.2.2023.