Ohjelmakauden Onnistujat: Astetta kestävämpää matkailua

Kestävyys on arvo, joka heijastuu yhä enemmän talouteen ja kulutuskäyttäytymiseemme, ja niin myös matkailuun.  Kestävää matkailua edistetään Suomessa valtakunnallisesti, ja aiheesta on ottanut koppia muun muassa Visit Finland, joka on kehittänyt matkailuyrityksille ja -alueille tarkoitetun Sustainable Travel Finland -ohjelman ja sillä saavutettavan Sustainable Travel Finland -merkin. Ohjelmaa ja sertifiointia Pohjanmaalla on toteuttanut Hållbar turism i Österbotten -hanke, jonka tavoitteena on kehittää Pohjanmaan matkailua tekemällä aktiivisesti töitä matkailun kestävään kehitykseen liittyvien asioiden parissa. Hanketta koordinoi Kristiinankaupungin elinkeinokeskus, ja se toteutetaan maaseutuohjelman tuella yhteistyössä Närpiön Dynamon, Pietarsaaren kehitysyhtiö Concordian ja Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin kanssa. Hankkeella tähdätään siihen, että voisimme kutsua Pohjanmaata kansainvälisillä mittareilla mitattuna kestäväksi matkakohteeksi.

Kaksi paperia seinässä

Sustainable Travel Finland -sertifikaatti on auttanut yrityksiä kehittymään kestävästi.

Ekologinen ja taloudellinen kestävyys kulkevat käsi kädessä

Hankkeen aikana viisi matkailualan yritystä Kristiinankaupungissa on saanut Sustainable Travel Finland -sertifikaatin. Koska tämä on yli puolet Kristiinankaupungin matkailuyrityksistä, on myös kaupunki matkakohteena voinut hakea samaa sertifikaattia. Samalla Kristiinankaupunki laati oman kestävyysohjelman. Nyt Kristiinankaupunki on Suomen toinen Visit Finlandin sertifioitu kestävä matkailukohde.

Yrityksille Visit Finlandin kestävyysohjelma on tärkeä väylä matkailijoiden houkuttelemisessa.

– Jos me emme ole mukana tällaisessa projektissa, emme ole mukana esimerkiksi Visit Finlandin kartalla, joka ohjaa ulkomaisia turistivirtoja. Jos tästä jättäytyy pois, se on sama, jos jättäytyy Suomen matkailukartalta pois, kertoo Harri Alatalo sertifikaatin saaneesta hotelli Krepelinistä.

– Sertifikaatti myötävaikuttaa isompiin turistivirtoihin, koska tänä päivänä monet etsivät kestävää majoitusta etsiessään matkakohdetta, kertoo Nathalie Gull sertifikaatin niin ikää suorittaneesta Eleonora Bed & Breakfastista.

Hotelli Krepelinissä kestävyyttä on mietitty monesta näkökulmasta.

– Olemme kierrättäneet ja opastaneet asiakkaitamme kierrättämään ja säästämään sähköä ja vettä jo vuosikausia, mutta varsinkin tasa-arvo, ihmisoikeudet ja kulttuurihistorian suojeleminen on meille tärkeää, koska rakennuksemme ovat myös museoviraston puolesta suojeltu, Alatalo kertoo.

Maine kestävänä matkailukohteena ei synny itsestään

Kyltti, jossa lukee "Kristiinankaupungin elinkeinokeskus

Vaikka koronapandemian aikana matkailun fokuksena on ollut pääasiassa kotimaanmatkaajat, Pohjanmaa ja kestävä matkailu kiinnostavat myös kansainvälisesti.

–  Pohjanmaalla on paljon annettavaa turisteille nimenomaan kestävän matkailun näkökulmasta. Meillä on meri, joka kiehtoo ihmisiä, sekä saaristo, joka on UNESCOn maailmanperintökohde. Lisäksi kaupungeissa on viehättävää puutaloidylliä. Luontokohteet ovat lyhyen matkan päässä, ja matkailu tällä alueella on siitäkin näkökulmasta kestävää, pohtii Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksen toimitusjohtaja Angelique Irjala.

Maine kestävänä matkailukohteena ei kuitenkaan tule itsestään, vaan markkinointia on osattava kohdentaa.

– Kaikki on kiinni siitä, miten markkinoimme itseämme. Voimme alueena markkinoida sitä, mitä voi tehdä, kun ei tee mitään, sanoo Irjala. 

– Ei meidän tarvitse brändätä itseämme isojen elämyksien kohteena, vaan riittää, että markkinoimme omaa elämäntapaamme. Näin löydämme ne ihmiset, jotka hakevat matkaltaan juuri tätä, Irjala lisää.

ELY-keskus palkitsee yhdessä alueen Leader -ryhmien kanssa maaseuturahaston kuluneen ohjelmakauden vaikuttavimpia kehittämis- ja yrityshankkeita. Tarkoitus on kiittää hankkeiden toteuttajia hyvästä työstä maaseutuohjelman tavoitteiden eteen sekä levittää inspiraatiota tulevalle rahoituskaudelle.

Hållbar turism i Österbotten on ehdolla Ohjelmakauden Majakka -sarjassa. Ohjelmakauden Majakaksi palkitaan hanke tai yritys, joka on toiminnallaan onnistunut edistämään kestävää kehitystä tai ilmaston muutoksen hillitsemistä. Voittaja palkitaan Ohjelmakauden Onnistujat -tapahtumassa 11.2.2023.

Kommentointi on suljettu.

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: