Ohjelmakauden Onnistujat: Pitkä historia, katse tulevaisuudessa

Yli 115-vuotias Maitokolmio on historiassaan nähnyt monenlaiset maaseudun trendit ja myllerrykset. Itsenäisyys ja tapa tehdä asiat omalla tavalla ovat olleet avaintekijöitä yrityksen menestykseen. Osuuskunta jalostaa sadan tuottajan maidot valmiiksi tuotteiksi Keski-Pohjanmaalla Toholammilla ja Sievissä.

Etenkin kuluneen maaseutuohjelman ohjelmakauden aikana Maitokolmiossa on eletty muutoksen aikaa. Yritys on tehnyt isoja investointeja tuontantotiloihin, koneisiin ja laitteisiin. Liikevaihto on tuotannon kasvun myötä kasvanut kolmanneksella.

– Yrityksen täytyy olla ajassa ja kehityksessä mukana, muuten tippuu helposti kelkasta. Kuluttajia täytyy palvella, sillä markkinoilla kilpailu on kovaa. Uudenlaisia tuotteita tarvitaan koko ajan, tuumii Maitokolmion toimitusjohtaja Juha Murto-Koivisto.

Nainen laittaa viiiä lavalle

Maitokolmion työntekijä Essi Määttälä Viilin lavauksessa. Kuva: (c) Maitokolmio

Merkittävä asema pienellä paikkakunnalla

Elintarviketeollisuuden investoinneilla on mittavat kerrannaisvaikutukset. Yksi työpaikka elintarviketeollisuudessa synnyttää keskimäärin kolme työpaikkaa muualle yhteiskuntaan. Maitokolmio on osuuskunta, jonka omistavat sen maidon tuottajat.

– Tuottajia on ympäri Keski-, ja Pohjois-Pohjanmaata yhdeksän eri kunnan alueella. Maitoa kuskataan joka toinen päivä tiloilta Toholammille. Oma raaka-ainepohja on meille hyvin tärkeä. Tuottajien lisäksi työllistämme noin vajaa 100 työntekijää Toholammin ja Sievin tuotantolaitoksissa, kertoo Murto-Koivisto.

Maitokolmion yli satavuotisen historian aikana tilojen määrä on vähentynyt, ja tilojen koko on kasvanut. Osuuskuntamalli tuo leivän pöytään tuottajille, joiden merkitys on pienten pohjalaiskuntien elinvoiman kannalta suuri.

–  Maitokolmio kantaa osaltaan kortensa kekoon siinä, että maaseutu pysyy elinvoimaisena, Murto-Koivisto toteaa.

Maitopurkkeja

Keski-Pohjanmaa on vahva maidontuottajamaakunta. Kuva: (c) Maitokolmio

ELY-keskus palkitsee yhdessä alueen Leader -ryhmien kanssa maaseuturahaston kuluneen ohjelmakauden vaikuttavimpia kehittämis- ja yrityshankkeita. Tarkoitus on kiittää hankkeiden toteuttajia hyvästä työstä maaseutuohjelman tavoitteiden eteen sekä levittää inspiraatiota tulevalle rahoituskaudelle.

Maitokolmio on ehdolla Ohjelmakauden Jäänmurtaja -sarjassa. Ohjelmakauden Jäänmurtajaksi palkitaan hanke tai yritys, jolla on ollut merkittävää vaikutusta elinkeinoihin, aluetalouteen tai työllisyyteen. Voittaja palkitaan Ohjelmakauden Onnistujat -tapahtumassa 11.2.2023.

Kommentointi on suljettu.

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: