Programperiodens Lyckoträffar: Lång historia, blicken mot framtiden

Maitokolmio som har över 115 år på nacken har under sin tid sett många olika slags trender och förändringar på landsbygden. Att vara självständig och kunna göra saker på sitt eget sätt har varit nyckelfaktorer i företagets framgång. Andelslaget förädlar mjölken från hundra producenter till färdiga produkter i Toholampi och Sievi i Mellersta Österbotten.  

Särskilt under den gångna landsbygdsfondens programperioden har Maitokolmio genomgått en tid av förändring. Företaget har gjort stora investeringar i produktionslokaler, maskiner och utrustning. Omsättningen har ökat med en tredjedel i och med produktionstillväxten.

– Ett företag måste hänga med i sin tid och i utvecklingen, annars hamnar man lätt på efterkälken. Konsumenterna måste få service, för konkurrensen är hård på marknaden. Nya produkter behövs hela tiden”, funderar Maitokolmios verkställande direktör Juha Murto-Koivisto.

En kvinna staplar fil

Essi Määttälä staplar fil vid Maitiokolmio. Bild: (c) Maitokolmio

Betydande ställning på en liten ort

Livsmedelsindustrins investeringar har omfattande multiplikatoreffekter. Ett arbetstillfälle inom livsmedelsindustrin ger upphov till i medeltal tre arbetstillfällen på annat håll i samhället. Maitokolmio är ett andelslag som ägs av dess mjölkproducenter.

–  Producenterna finns i nio kommuner inom Mellersta och Norra Österbotten. Varannan dag körs mjölk ut från gårdarna till Toholampi. Att ha egna råvaror är väldigt viktigt för oss. Utöver producenterna sysselsätter vi ca 100 personer i produktionsanläggningarna i Toholampi och Sievi, berättar Murto-Koivisto.

Under Maitokolmios över hundra år långa historia har gårdarna minskat i antal och ökat i storlek. Modellen med andelslag ger producenterna deras levebröd. Producenterna igen är mycket viktiga för livskraften i de små österbottniska kommunerna.

– Maitokolmio vill för sin del bidra till att hålla landsbygden livskraftig, konstaterar Murto-Koivisto.

Mjölkburkar

Mjölkproduktionen är stark i landskapet Mellersta Österbotten. Bild: (c) Maitokolmio

NTM-centralen belönar tillsammans med regionens Leader-grupper de mest inflytande utvecklings- och företagsprojekten under Landsbygdfondens programperiod. Avsikten är att tacka projektaktörer för ett gott arbete för landsbygdsprogrammets mål och att sprida inspiration inför den kommande finansieringsperioden. 

Maitokolmio är nominerad till Programperiodens Isbrytare. Som programperiodens Isbrytare belönas ett projekt eller ett företag som företag som har haft betydande inverkan på områdets näringarna, sysselsättningen eller den regionala ekonomin. Vinnaren belönas i evenemanget "Programperiodens Lyckoträffar" 11.2.2023.

Kommentointi on suljettu.

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: